Kanada ilmateenistus seostas temperatuuri tõusu ebardliku madalrõhkkonnaga, mis on juba toonud rekordsooja jõuluilma Põhja-Ameerikasse ning tormituuled ja üleujutused Suurbritanniasse, vahendab AFP.

Madalrõhkkond asub praegu Islandi kohal ning tekitab Põhja-Atlandil 38 meetrit sekundis puhuvaid tuuli ja üheksameetriseid laineid, surudes sooja õhku põhja poole.

„See on väga äge ja äärmiselt võimas madalrõhkkond, nii et ei ole üllatus, et kuumad temperatuurid on tõugatud nii kaugele põhja,“ ütles Kanada valitsuse meteoroloog Nathalie Hasell. „See sügav madalrõhkkond on tõuganud kuuma õhu kuni põhjapooluseni, kus temperatuurid on vähemalt 20 kraadi normaalsest kõrgemad, umbes külmumispunkti juures, nulli ja kahe Celsiuse kraadi vahel.“

Pärast Põhja-Atlandi ületamist peaks madalrõhkkond suunduma Siberi kohale, kus on oodata soojalainet.

Näiteks lume ja jää poolest tuntud Baffini saart tabas detsembris ennekuulmatu vihmasadu, teatas David Phillips Kanada keskkonnaministeeriumist.

„See on kahtlemata El Niño mõju, mis liigub edasi põhja poole,“ ütles Phillips, viidates Vaikse ookeani troopilisele ilmastikunähtusele, mis esineb iga 4-7 aasta järel palju kaugemal lõunas.

2015. aasta El Niñot peetakse sajandi võimsaimaks.