Püha Tool on üritanud ohjeldada lekitamisskandaali, mille käigus on salastatud infot Itaalia meediale antud, vahendab BNS.

"Vatikani politsei korraldatud uurimine ... võimaldas neil teha kindlaks isik, kelle valduses olid salastatud dokumendid. Vatikani kohtunik kuulab seda isikut parajasti üle," ütles Vatikani pressiesindaja Federico Lombardi ajakirjanikele.

Ühe Vatikani allika sõnul ei olnud kinnipeetu preester.

Vatikan on suurema osa sellest aastast olnud segatud nn Vatileaksi skandaali, kus Itaalia meediale on lekitatud mitmeid dokumente, sealhulgas paavst Benedictus XVI erakirju.

Osa dokumente oli seotud korruptsiooni-, väärjuhtimis- ja nepotismisüüdistusega ning sisevastuoludega Vatikani panga juhtimise küsimuses.

Vatikani panga juhatus tagandas neljapäeval panga presidendi Ettore Gotti Tedeschi.

Paavst, kes on leketest kuuldavasti vapustatud ja kurb, käskis alustada mitu juurdlust, nende seas Vatikani politsei ja kardinalide komisjoni juurdlused.

Nende seas on Vatikani kõrge ametniku kirjad Benedictus XVI-le, milles praegu Washingtonis Püha Tooli suursaadikuna töötav ametnik kritiseeris teravalt korruptsiooni ja raiskamist Vatikanis.

Carlo Maria Vigano oli oktoobrini Vatikani riigisekretariaadi peasekretär, kuni ta nimetati saadikuks USA-sse. Seda peeti kukkumiseks karjääriredelil.

Ajalehtedes Corriere della Sera ja Libero avaldatud kirjade katkendites ütles Vigano, et oli 2009. aastal sekretariaadi juhiks saades silmitsi "katastroofilise" olukorraga ning nimetas Washingtoni suunamist "karistuseks".

Vigano kirjutas ühes kirjas Vatikani riigisekretärile kardinal Tarcisio Bertonele laimukampaaniast, mille korraldasid tema järskudest sammudest vapustatud Vatikani ametnikud. Ta palus, et ta ametisse jäetaks, et ta saaks alustatu lõpule viia.

Bertone vastas Vigano ametist eemaldamise ja USA-sse saatmisega Vigano tugevast vastuseisust.