Franciscus sõnas kolm nädalat vältava sinodi avakõnes, et kirik peab näitama armastust ja mõistmist üles kõigi suhtes, kuid rõhutas siiski „mehe ja naise liidu olulisust ning Jumala plaani inimseksuaalsusest“.

Paavsti sõnul on kirikust silla asemel saanud teetõke ning see peaks muutuma. „Kirik peab leidma need inimesed, neid tervitama ning nad oma rüppe võtma,“ rõhutas Franciscus.

Vatikani jahmatas laupäeval kirikukogu eel kõrge Poola preestri ja usudoktriini kongregatsiooni liikme ülestunnistus oma seksuaalsest sättumusest, mis päädis tema tagandamisega.

„Ma olen gei ,“ tunnistas Krzysztof Charamsa usutluses Itaalia ajalehele Corriere della Sera, lisades, et mõistab, et jääb ülestunnistuse tõttu ilma oma kirikuõpetaja ametist. „Ma saan aru, et pean loobuma millestki, mis on minu jaoks terve mu elu,“ nentis preester.

Mees lisas hilisemal pressikonverentsil, et otsustas oma seksuaalse sättumuse avalikustada, kuna tema hinnangul valdab katoliku kirikut seksuaalvähemuste suhtes paranoia.

Vatikan reageeris Charamsa avaldusele juba samal päeval valuliselt ning mõistis selle hukka. Kiriku hinnangul oli mehe samm tähtsa kirikukogu eel vastutustundetu. Ta ei saa enam pidada oma ametit Vatikanis ega viia ka kohaliku piiskopi nõusolekuta läbi usutalitusi, teatas kirik.