Vatikani piiskoppide sinodi peassamblee perekonnaelu puudutava kohtumise poole peal avaldatud esialgses raportis öeldakse, et kirik peab tunnustama tsiviilliitude „positiivseid“ aspekte ning isegi registreerimata koos elavaid katoliiklasi, eesmärgiga tuua nad eluaegse teineteisele pühendumise juurde läbi kirikliku laulatuse, vahendab Associated Press.

Raport võtab kokku kinniste uste taga toimunud debati, mille algatas paavst Franciscus, et arutada mitmeid teravalt päevakorras olevaid perekonnaelu küsimusi, nagu abielu, lahutus, homoseksuaalsus ja pereplaneerimine. Mingeid otsuseid välja ei kuulutatud, kuid raporti toon oli peaaegu revolutsiooniliselt leppiv, mitte hukkamõistev, ning sellest juhindutakse aruteludes kuni lõppdokumendi avaldamiseni laupäeval.

Konservatiivsed organisatsioonid mõistsid raporti hukka kui ketserluse ja reetmise, mis katoliiklasi ainult segadusse ajab.

Märgina lõhest, mis on ilmselt tekkimas kiriku juhtkonnas endas, otsustas Franciscus reede õhtul lisada sinodi juhtkonda kuus edumeelset neljalt kontinendilt, et aidata lõppdokumenti ette valmistada pärast seda, kui juhtivatele kohtadele oli valitud mitmeid konservatiive. Ükski Franciscuse nimetatutest ei olnud aafriklased, kes on traditsiooniliselt perekonnaasjades kõige konservatiivsemad.

Piiskopid võtsid selgelt arvesse paavsti vaateid, kelle kommentaar homode kohta „Kes olen mina, et kohut mõista?“ andis märku kiriku uue leplikuma tooni kohta.

Piiskoppide sõnul on homodel „andeid ja omadusi“, mida kirikule pakkuda, ning nad küsisid retooriliselt, kas kirik on valmis neid vastu võtma, leppima ja hidama nende seksuaalset orientatsiooni ilma katoliiklikku doktriini perekonna ja abielu kohta ohtu seadmata.

2000-aastase institutsiooni jaoks, mis õpetab, et homoseksuaalne suguühe on loomuvastane, on isegi sellise küsimuse esitamine märkimisväärne.

Piiskopid kordasid, et homoabielud ei tule kõne alla, kuid tunnistasid, et homopartnerlustel on oma väärtus.

„Eitamata moraalseid probleeme, mis on seotud homoseksuaalsete liitudega, tuleb märkida, et on juhtumeid, kui vastastikune abi kuni eneseohverduseni kujutab endast hinnalist toetust partnerite elus,“ öeldakse raportis.