Tegemist on esimeste Vatikani-poolsete sammudega Kristuse Leegioni vastu. Vatikan tõi varem pikka aega leegioni asutajat Marciel Macieli kõigile eeskujuks, vaatamata süüdistustele – mis hiljem kinnitust leidsid – et ta vägistas ja kuritarvitas oma seminari õpilasi, teatab Associated Press.

Leegion on väitnud, et Macieli kuriteod olid vaid tema enese erandjuhtum.

Teiste preestrite tegevuse üle uurimise alustamine näitab aga, et sama mahavaikimiskultuur, mille Maciel ordus oma kuritegude varjamiseks lõi, võimaldas ka teistel preestritel lapsi kuritarvitada – nagu on teinud teised vaimulikud teistes usuorganisatsioonides ja piiskopkondades üle maailma.

Kristuse Leegion kinnitas reedel, et on teatanud seitsmest väidetavast kuritarvitamise juhtumist seksuaalkuritegusid uurivale Vatikani usudoktriini kogudusele.

„Viimastel aastatel on Kristuse Leegioni juhid mitmetes riikides kuulnud süüdistusi tõsiselt ebamoraalsete aktide ja veelgi tõsisemate kuritegude kohta, mille on toime pannud mõned leegionärid,“ öeldakse leegioni avalduses.

Leegion teatas, et uurib süüdistusi tõsiselt ja püüab aidata ohvreid ning tagada, et kõigi asjaosaliste õigused oleksid kaitstud.

Lisaks Vatikanile teatas leegion enese teatel juhtumitest ka politseile. Pole teada, kas asja on uurima hakatud, sest kuriteod võivad olla aegunud.

Macieli skandaal on üks hullemaid, mis katoliku kirikut 20. sajandil tabas, sest paavst Johannes Paulus II kujutas teda usklikele rollimudelina.

Vatikani arhiivist pärit dokumendid näitavad aga, et juba 1950. aastatel oli Vatikanil tõendeid, et Maciel oli narkomaan ja pedofiil.

Alles 2006. aastal määras Vatikan Macielile eluaegse karistuse ja palved tema kuritegude pärast. Maciel suri 2008. aastal ning aasta hiljem tunnistas Kristuse Leegion, et Macielil oli kahe naisega kolm last ning ta kuritarvitas oma seminari õpilasi.