ENPA uueks presidendiks valiti esmaspäeval katalaanist sotsialist Lluís Maria de Puig, enne teda oli sel postil Eestiski tuntud Hollandi kristlik demokraat René van der Linden, teatab Interfax.

Valimise järel esinedes nimetas de Puig ennast veendunud eurooplaseks ja Euroopa Nõukogu institutsioone toetavaks optimistiks. Uus president nimetas oma ametiaja lipukirjaks — Euroopa kodanikele! „Me peame muutma Euroopa palju humaansemaks, igaühe jaoks ohutumaks, inimlikumaks ja inimeste jaoks,” ütles de Puig.

62-aastane de Puig juhib ENPA sotsialistide fraktsiooni, mis on assamblee suurim. Hariduselt on ta ajaloolane ning paljude kaasaegset poliitikat kajastavate raamatute autor. Teiste seas on ta avaldanud ka mitmeid Kataloonia ja Hispaania ajalugu käsitlevaid teoseid.

Nooruses osales ta Hispaaniat valitsenud el caudillo Francisco Franco režiimi vastases võitluses.

Aastal 1979. valiti ta esmakordselt Hispaania Cortes’i (parlamenti). 1993-1996 oli ta ENPA asepresident. Alates aastast 2004. juhib ta ENPA sotsialistide fraktsiooni. De Puigist sai teine Hispaaniat esindav ENPA president.

Ametist lahkuv van der Linden pärandab de Puigile Venemaaga suhete klaarimise. Van der Lindeni sõnul on see järgmise 10-15 aasta tähtsaim teema. Enda sõnul pühendas ta oma ametis oleku ajal erilist tähelepanu Euroopa Nõukogu ja Venemaa suhete tihendamisele.