„Me ei jõudnud õigeks ajaks kokkuleppele ja ma kahetsen seda,“ tunnistas Magnette, märkides, et eelnev lühiajaline vestlus kanadalastega oli „konstruktiivne ja läks hästi“.

Kanada kaubandusminister Chrystia Freeland osales reedel kriisikõnelustel Valloonia ametnikega, sh Magenttega, et veenda piirkonda kaubandusleppele oma toetust andma. Eelmisel nädalal otsustas Vallonnia nimelt vabakaubanduslepet blokeerida.

Chrystia Freeland

Kanda kaubandusminister lahkus eile õhtul kõnelustelt, varjamata oma pettumust. „Euroopa Liit pole võimeline rahvusvahelist lepet saavutama,“ tõdes ta. „Mul on kahju, sest me panustasime ja mina isiklikult panustasin sellesse tohutult aega. Täna aga otsustasime naaseda koju. Mul on tõesti väga-väga kahju.“

Valloonia juhi sõnul soovis tema aga pelgalt läbirääkimisi veidi pikendada. „Ma olen püüdnud öelda, et lükkame allkirjastamise edasi ja räägime asja veel läbi,“ sõnas ta. „Parlamentaarset protsessi pole võimalik läbi viia kahe päevaga.“

45-aastane sotsiaaldemokraadist Magnette leidis ühtlasi, et läbirääkimisi tuleks püüda jätkata ja nende taastamiseks peaks juhtrolli võtma Euroopa Komisjon. „Demokraatia võtabki natuke aega,“ tunnistas ta.

Justin Trudeau

Euroopa Komisjon kavatses CETA allkirjastada 27. oktoobril, mil Euroopas Liidu tippkohtumisele pidi tulema Kanada peaminister Justin Trudeau.

EL-i ja Kanada vabakaubanduslepe on seni kõige ambitsioonikam leping, mida EL-il on õnnestunud kolmanda riigiga läbi rääkida. See annaks Euroopa Liidu ettevõtjatele võimaluse tegutseda Kanada ettevõtetega samades konkurentsitingimustes ja vastupidi ning kaotaks 99 protsenti tollimaksudest suures osas juba alates lepingu ajutisest kohaldamisest. Vastaste sõnul võib CETA aga põhjustada töö-, sotsiaal-, keskkonna-, privaatsus- ja tarbijastandardite alanemist ning muuta avaliku sektori investorite rünnakutele vastuvõetavamaks.