Ungari uuesti ametisse valitud peaminister Viktor Orbán ütles laupäeval, et Ungari seisab oma õiguste eest Euroopa Liidus ning tahab autonoomiat väljaspool tema piire elavatele etnilistele ungarlastele Kesk-Euroopas, sealhulgas Ukrainas, vahendab Reuters.

Kiiev kutsus teisipäeval selgitusteks välja Ungari suursaadiku Ukrainas.

Bratislavas GLOBSEC-i julgeolekukonverentsil ajakirjanikele esinenud Martonyi ütles, et Orbán kasutas sõna „omavalitsus“, mitte ei rääkinud territoriaalsest autonoomiast.

„Autonoomia võib olla erinev: nagu me juba ütlesime, personaalne autonoomia, kultuuriautonoomia, territoriaalne autonoomia... sõna „territoriaalne“ selles kõnes ei kasutatud,“ ütles Martonyi. „Miks? Sest võimalused suuremaks omavalitsemiseks või enese juhtimiseks on erinevate kogukondade või erinevate maade jaoks erinevad. Ma kriipsutaksin veel kord alla: ei olnud mitte mingisugust viidet Ukrainas elava ungari kogukonna mingisugusele territoriaalsele autonoomiale.“

Martonyi lisas, et suhted Ukrainas elava ungari kogukonna ja Kiievi ajutiste Euroopa-meelsete võimude vahel on suurepärased.