Moualem ütles ÜRO peaassambleel esinedes, et sõjategevusega Islamiriigi, Al-Qaida Süüria tiiva Al-Nusra rinde ja teiste äärmusrühmituste vastu peab kaasnema nende rahast, relvadest, võitlejatest ja väljaõppest ilmajätmine, vahendab Reuters.

„On õige aeg ühendada meie jõupingutused selle terrorismi vastu, sest otsene oht ähvardab kõiki ning ükski riik ei ole sellele immuunne,“ ütles Moualem, kuigi hoiatas, et igasugune sõjategevus peab järgima rahvusvahelist õigust ja austama riigi suveräänsust.

USA hoiatas eelmisel nädalal Süüria esindajat ÜRO-s ette õhurünnakute alustamisest Islamiriigi vastu, kuid ei taotlenud president Bashar al-Assadi valitsuse nõusolekut.

Moualem ei mõistnud õhurünnakuid otseselt hukka, kuid hoiatas, et sõjaline tegevus ajal, kui mõned riigid toetavad jätkuvalt mässulisi, võib tekitada olukorra, millest rahvusvaheline kogukond ei suuda väljuda aastakümneid.

„Avaldagem samal ajal survet riikidele, mis ühinesid USA juhitud koalitsiooniga, et peatada nende toetus relvastatud terrorirühmitustele,“ ütles Moualem. „Ainult siis muutub sõjaline võitlus terrorismi vastu mõttekaks.“

Damaskus on süüdistanud Katari, Saudi Araabiat ja Türgit korduvalt islamistlike mässuliste toetamises Süüria kodusõjas. Need riigid eitavad süüdistusi, kuid lääne ametnike sõnul on nad minevikus selliseid rühmitusi toetanud.

Moualemi sõnul püüdleb Assadi valitsus poliitilise lahenduse suunas Süürias ja soovib dialoogi kõigi austusväärsete rahvuslike opositsioonigruppidega, mis vastustavad terrorismi.

Samas ütles Moualem, kes on ka asepeaminister, et Süüria valitsus ei pea lääne toetatud Süüria rahvuskoalitsiooni ja Vaba Süüria Armeed usaldusväärseks opositsiooniks.

Moualemi sõnul on valitsus avatud poliitiliseks lahenduseks opositsiooniga, millel on mõju Süüria territooriumil ja millel on tugevad juured Süürias, mitte hotellides lääne pealinnades.

Washington ja Euroopa liitlased ei tunnusta Assadi valitsust enam Süüria legitiimse esindajana ning on teatanud, et igasugune poliitiline üleminek peab sisaldama selle lahkumist.