Kommenteerides usutluses raadiojaamale Žinių Radijas Süüria konflikti lahenemise võimalusi, juhtis minister tähelepanu sellele, et nende sündmustega langesid kokku Venemaa meetmed Leedu ja teiste Euroopa Liidu idapartnerluse riikide vastu, vahendab BNS.

"Kui puhkeb mingisugune kriis ja mitte meie regioonis, vaid kusagil kaugel, siis oleme täheldanud sellist seaduspära, et meie regioonis hakkab toimuma midagi muud. Sellal, kui maailma tähelepanu on pööratud mujale, hakkavad meie regioonis toimuma sellised ebameeldivad asjad," nentis Linkevičius.

Venemaa kehtestas 11. septembril Leedu veokite ja kaupade suhtes ootamatult tugevdatud piirikontrolli ning teatas sel nädalal Leedust imporditavatele piimatoodetele karmimate kvaliteedinõuete kehtestamisest. Alates 30. augustist karmistas Venemaa piirivalve ka Leedu numbrimärkidega sõiduautode kontrolli, mistõttu Leedu välisministeerium soovitas kodanikel hoiduda reisimast Kaliningradi oblastisse.

Venemaa on viimastel nädalatel rakendanud karmimaid võtteid mitme idapartnerluse riigi vastu, kes plaanivad Vilniuse tippkohtumisel kinnistada sidemete tihendamist Euroopa Liiduga. Venemaa esindajad hoiatasid hiljuti, et kui Ukraina sõlmib Euroopa Liiduga assotsieerumisleppe ja keeldub Venemaa algatatud tolliliiduga ühinemast, ootavad teda ees kaubanduspiirangud. Samal ajal pakub Moskva Ukrainale odavamat gaasi, kui Kiiev otsustab tolliliidu kasuks ja loodub Euroopa Liiduga suhete tihendamisest.

Samuti hoiatas Moskva Moldovat, et tihedam läbikäimine Euroopa Liiduga takistab Transnistria probleemi lahendamist, ning vihjas veiniimpordile piirangute kehtestamise võimalusele.