Süüria välisminister Walid Muallem ütles ÜRO peaassamblee kõnes, et protestid, mille mahasurumise käigus on ÜRO andmetel tapetud vähemalt 2700 inimest, on saanud "ettekäändeks välisriikide sekkumisele", vahendab BNS.

USA ja Euroopa Liit on kehtestanud president Bashar al-Assadi valitsusele sanktsioonid ja Ühendriikide president Barack Obama kutsus möödunud nädalal ka julgeolekunõukogu Süüriat sanktsioonidega korrale kutsuma.

USA välisminister Hillary Clinton püüdis Hiina kolleegi Yang Jiechiga kohtudes mõjutada Pekingit ÜRO sanktsioone toetama. Ka Saksa välisminister Guido Westerwelle nõudis julgeolekunõukogult tegutsemist, hoiatades, et Euroopa Liit võib vägivalla jätkudes kehtestada Süüriale täiendavad sanktsioonid.

Clinton ja Yangi kõnelustel puudutati vajadust "tugeva ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni järele, mis nõuaks vägivalla lõpetamist", ütles USA välisministeeriumi ametnik.

Hiina ja Venemaa on seni ähvardanud Süüria sanktsiooniresolutsioonile julgeolekunõukogus veto panna.

Yang rõhutas oma assambleekõnes, et rahvusvaheline kogukond peab lahendama Süüria konflikti nii, et see hoiaks ära edasised rahutused Süürias ja nende mõju kogu piirkonnale. Ta avaldas lootust, et nii Süüria opositsioon ja kui Assadi väed püüavad end vaos hoida, väldivad vägivalla ning verevalamise ja konflikti jätkumist.

Westerwelle ütles peaassaambleel: "Süüria vaprad mehed ja naised väärivad selget signaali meie solidaarsusest."

"Saksamaa jätkab julgeolekunõukogu resolutsiooni läbisurumist. Asi ei ole ainult süüria rahvale solidaarsuse demonstreerimises. Küsimus on ka rahvusvahelise kogukonna usaldusväärsuses," ütles ta.

"Kui repressioonid jätkuvad, tugevdame meie, eurooplased, veelgi sanktsioone selle režiimi vastu."

Süüria välisminister Muallem süüdistas oma kõnes lääneriike katses lõhkuda habrast tasakaalu Süüria erinevate usurühmade vahel. "Kuidas muidu seletada meediaprovokatsioone, usuäärmusluse rahastamist ja relvastamist?" nõudis ta.

"Mis muu võib olla selle eesmärk, kui totaalne kaos, mis lagundaks Süüria - ja avaldaks selle tulemusel negatiivset mõju ka naabritele," lisas minister, öeldes, et Euroopa Liit ja USA kahjustavad oma majandussanktsioonidega süüria rahva huve.

Süüria rahvas "lükkab otsustavalt tagasi igasuguse välisinterventsiooni", kuulutas ta.