Gazeta.ru küsis Kaljurannalt, kas ta kardab niinimetatud rohelisi mehikesi.

„Esiteks, ma väga loodan, et Venemaa ei ole tänasel päeval meie jaoks oht. Loomulikult näeme me, et Venemaa tegevus on täna agressiivne, provokatiivne ja raskesti ennustatav. Need on faktid, millega me viimasel ajal kokku puutume,“ vastas Kaljurand. „Sündmused Krimmis, sõjategevus Ukraina idaosas või Venemaa ühepoolsed pommitamised Süürias – me näeme seda kõike suurepäraselt ja võtame loomulikult arvesse. Aga kas Venemaa poolt on olemas oht Eestile kui eraldi riigile või kui NATO liikmele? Ma tahaksin öelda, et ei ole. Ja ma vastan, et seda ei ole.“

Kaljuranna sõnul ei saa provokatsioone välistada ja selleks tuleb valmistuda. Eesti poolt on Kaljuranna hinnangul tehtud väga palju iseseisvuse ja julgeoleku kaitseks ning reaalset ohtu Venemaa poolt ta praegu ei näe.

Gazeta.ru küsis, et kui sellist ohtu ei ole, miks hakkas siis Eesti oma territooriumile piiriposte püstitama, kuigi piirileping Venemaaga on veel ratifitseerimata.

Kaljurand ütles, et poste ei panda sinna, kuhu tuleb piir pärast lepingu ratifitseerimist. Sellega hakkab tegelema demarkatsioonikomisjon, kui leping jõustub.

Küsimusele õhupiiri rikkumiste kohta Vene lennukite poolt vastas Kaljurand, et selliseid juhtumeid on olnud ning iga kord, kui Vene lennukid on Eesti õhupiiri rikkunud, on Eesti reageerinud diplomaatilisi kanaleid pidi.

„Mis aga puudutab Türgit ja tema alla tulistatud Vene lennukit, siis Türgil oli täielik õigus nii toimida oma huvide ja oma kodanike kaitseks. Ja selles mõttes väljendame me täielikku solidaarsust sellega, mida Türgi tegi, lennukit alla tulistades. Loomulikult ei rõõmusta me selle üle, selle üle ei saa keegi rõõmustada. Selliseid intsidente ei tohiks olla, need tuleb välistada, et neid tulevikus ei oleks. Aga riikidel on õigus oma territooriumi kaitsta,“ lausus Kaljurand.

Kaljurand teatas, et Eesti, nagu kogu Euroopa Liit, toetab Venemaa vastaseid sanktsioone nii kaua, kuni Venemaa täidab oma rahvusvahelised kohustused Krimmi suhtes ja Minski kokkulepped.