Välisministeeriumi pressiesindaja Helen Ritsi sõnul toimusid Egiptuses protestiaktsioonid põhiliselt USA saatkonna ümber olevatel tänavatel Kairo kesklinnas ning Aleksandrias USA konsulaadi juures, paar tõsisemat intsidenti oli ka Põhja-Siinail.

"Egiptuse moslemid mõistsid kõnealuse filmi teravalt hukka, kuid üldiselt vägivallast hoiduti. Egiptuse võimud kinnitasid, et diplomaatiliste esinduste kaitse tagatakse vastavalt rahvusvahelistele normidele," vahendas Rits Delfile Egiptuse suursaatkonna kommentaari.

Eelmisel nädalal USA saatkonna ümber toimunud vägivaldsetes rahutustes osales Ritsi sõnul aktiivselt mõnisada kuni paar tuhat protestijat. Laupäeva hommikul aeti meeleavaldus politseinike poolt laiali ning praeguseks on olukord rahunenud. Rahutused toimusid Eesti saatkonnast eemal.

Kohalik meediakajastus peegeldab Ritsi sõnul negatiivseid tundeid filmi suhtes, kuid vägivallapuhangu suhtes ollakse kriitiliselt meelestatud. "Loomulikult spekuleeritakse, kelle poolt ja huvides selline film toodeti," ütles Rits.

Iisraeli saatkonnast anti teada, et meeleavaldused jõudsid ka Iisraeli. "Kogunemised ja kokkupõrked demonstrantide ning julgeolekujõudude vahel leidsid eelmise nädala lõpul aset Jeruusalemmas, väiksema mastaabiga protestiaktsioonid ka teistes Iisraeli linnades," vahendas Rits saatkonna sõnu.

Mõnikümmend demonstranti kogunes eelmise nädala neljapäeval meelt avaldama USA saatkonna esisele Tel Avivis. USA konsulaat Jeruusalemmas on konsulaadi töötajatel soovitanud Jeruusalemma vanalinna võimalusel vältida, sarnane soovitus on edastatud Iisraeli külastatavatele USA turistidele.

Reedel sai USA saatkonna ründamise käigus Khartoumis kolm inimest surma. Ohus olid ka Saksamaa ja Suurbritannia saatkond.

Ühendriikide saatkondi Tuneesia ja Sudaani pealinnas rünnati pärast seda, kui USA-s tehtud islamivastane film põhjustas Lähis-Idas, Põhja-Aafrikas ja mujal meeleavaldusi ja vägivallalaine.