Meeleavaldused olid osa kampaaniast Strateegia 31, mis tähendab iga kuu 31. päeval peetavaid väljaastumisi, kus nõutakse Venemaa põhiseaduse paragrahvi 31 täitmist, mis lubab rahumeelseid meeleavaldusi, teatab AFP.

USA rahvusliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Tommy Vietor ütles, et Washington on mures artikkel 31 täitmise ja peaminister Vladimir Putinit kritiseerinud meeleavaldajate vahistamise pärast.

„Ühendriigid rõhutavad taas Venemaa põhiseaduses ja rahvusvahelistes lepingutes, millele Venemaa on alla kirjutanud, sätestatud universaalsete väärtuste, sealhulgas väljendus- ja kogunemisvabaduse järgimise ja kaitsmise tähtsust,” ütles Vietor. „Kogunemisvabadus ja väljendusvabadus ei ole mitte ainult terve poliitilise süsteemi elutähtsad koostisosad, nad on ka hädavajalikud majanduse moderniseerimiseks ja laiaulatuslikuks õitsenguks. Ilma kogunemisvabaduseta on võimatu tõeline konkurents Venemaal detsembris ees seisvatel parlamendivalimistel.”

Artiklis International Herald Tribune’is, mis ilmus pärast Venemaalt visiidilt saabumist, hoiatas USA asepresident Joe Biden, et investorid võivad Venemaad vältima hakata, kui inimõiguste alal toimub tagasilööke.