"Tema [Obama] eesmärk on kinnitada meie pühendumust mitte ainult Balti riikidele, vaid kõigi NATO riikide kaitsele ning kinnitada pühendumust NATO artikkel viiele," vastas rahvusliku julgeoleku nõukogu pressiesindaja Caitlin Hayden eilsel pressikonverentsil Obama Eesti visiiti puudutavale küsimusele.

Kui Haydeni vastus oli mõnevõrra liialt diplomaatiline, siis Valge Maja julgeolekunõukogu Euroopa asjade juht Charles Kupchan oli palju resoluutsem.

"Ma tahaksin lihtsalt lisada, et presidendi Eestisse sattumine enne NATO tippkohtumist ei ole juhuslik. Kaks peatust on vajalik osa pingutusest saata venelastele sõnum, et nende käitumine on vastuvõetamatu. Teil on Eestis suur venelaste osakaal ja seega osa sõnumist, mida president saadab, on see, et me seisame teie kõrval. Artikkel viis moodustab raudkindla julgeolekugarantii. Venemaa, ära isegi mõtle Eestis või mõnes muus Balti riigis jännata nii, nagu sa oled seni jännanud Ukrainas," ütles Kupchan.

Valge Maja teatas eile ERR-ile nende järelepärimise peale, et Balti riikidesse NATO baase ei tule, sest 1997. aastal sõlmiti vastavasisuline leping Venemaaga. 

Lepingu praegune kehtivus pole aga ameeriklaste sõnul üheselt mõistetav.