Viiepäevased õppused “Valiant Shield” (Vapper kilp) koondab umbes 30 sõjalaeva, 280 lennukit ja 22 000 sõdurit, esimest korda on õppustele kutsutud ka Puna-Hiina vaatlejad, teatab Fox News.

Õppuste eesmärk on tugevdada mereväe, õhujõudude ja merejalaväe koostöövõimet ning suurendada USA võimekust reageerida Aasias tekkivatele kriisidele. Õppused toimuvad nii maal, merel, õhus, kosmoses kui küberruumis.

Guami saareke asub keset Vaikset ookeani enam-vähem Jaapani ja Hawaii saarestiku vahel ning kuulub USA-le. Eelmisel kuul koliti sinna 8000 merejalaväelast, kes varem olid baseerunud Jaapanis Okinawal.

Kuigi õppused plaaniti juba mitme kuu eest, satuvad nad täpselt ajale, mil Põhja-Korea raketikatsetuse plaan on tekitanud Ida-Aasias väga tõsise julgeolekualase kriisi.

USA esindajad rõhutavad siiski, et tegu pole kellegi vastu suunatud õppustega. Peale hiinlaste on õppustel veel Jaapani, Austria, Lõuna-Korea, Venemaa ja Singapuri esindajad.

Suurimatest sõjalaevadest on väljas kolm emalaeva — USS Kitty Hawk, USS Ronald Reagan ja USS Abraham Lincoln. Väljas on ka võimsaimad kaugmaapommitajad B-2, mis baseeruvad Guamil.