Veepuudusega võitlemiseks saabus 11 000 elanikuga Tuvalule Uus-Meremaa kuninglike õhujõudude transpordilennuk C-130 Hercules, mille pardal oli kaks merevee magestamise seadet ja veemahutid ning Punase Risti töötajad muu varustusega, teatab Daily Telegraph.

Uus-Meremaa välisministri Murray McCully sõnul on hädaolukord ka Tokelau kolmel saarel ja vett on jäänud vähem kui nädalaks.

„Me hindame praegu olukorda, mitte ainult Tuvalul, vaid ka teistes Vaikse ookeani osades, mis kannatavad vihmapuuduse käes, ja püüame joogivee küsimusega võimalikult kiiresti tegelda,“ ütles McCully.

McCully hoiatas, et kriis ei piirdu ainult joogiveepuudusega. Kindlasti avaldab veepuudus mõju ka saagile, mille tõttu tekib lisaks toidupuudus.

Punase Risti raport süüdistab veepuuduses ilmastikunähtust La Niña, mille tõttu tekivad äärmuslikud tingimused.

Tavaliselt koguvad saarte elanikud katuselt voolavat vihmavett tsisternidesse. Korralikku vihmasadu pole aga sel aastal olnud üle kuue kuu ja meteoroloogide ennustuste järgi ei ole seda oodata enne detsembrit.

Lisaks sellele on Tuvalu kõrgeim punkt vaid viis meetri üle merepinna, mistõttu on looded suure osa pinnasest soolaga ära rikkunud.

Tuvalu peaminister Willy Telavi hoiatas eelmisel kuul ÜRO-d, et ülemaailmne soojenemine on seadnud ohtu tema riigi olemasolu. Mõnede hinnangute järgi on Tuvalu üheksa korallatolli sajandi lõpuks vee alla kadunud.