Gazeta.ru avaldas reedel intervjuu nelja sõduriga Novorossiiskist, kes ütlesid, et kuuluvad 20 „kõige lootustandvama“ sinna augusti lõpus saadetud sõduri hulka, vahendab Moscow Times.

Sõdurite sõnul ütles Venemaa relvajõudude kindralstaabi esindaja neile eelmisel kolmapäeval, et nad saadetakse Süüria sadamalinna Latakiasse, mida kontrollivad president Bashar al-Assadile alluvad väed, ning kus Venemaa arendab USA väitel ettenihutatud operatsioonide baasi.

Sõdurid teatasid, et keeldusid minemast. „Me ei taha Süüriasse minna, me ei taha seal surra,“ ütles üks sõduritest, Aleksei, Gazeta.ru-le.

Neli meest rääkisid, et läksid Novorossiiskis sõjaväeprokuratuuri ja nõudsid, et kontrollitaks nende ülemuste suusõnaliste käskude seaduslikkust. Sõdurid esitasid kaebuse ka presidendi inimõigustenõukogule ja avalduse teenistusest vabastamiseks.

Inimõigustenõukogu liige Sergei Krivenko ütles laupäeval Gazeta.ru-le, et tema organisatsioon pöördus kaitseministri asetäitja Nikolai Pankovi poole, et viimane kaebuse läbi vaataks.

„Selle asemel, et tegelda sõdurite õiguste rikkumise uurimisega, saatsid nad asja edasi FSB-le,“ ütles Krivenko.