BBC News kirjutab, et ühel hommikul mõni nädal enne jõule leidis Ateena lasteaiakasvataja ühe nelja-aastase kasvandiku juurest teate: „Ma ei tule Annale täna järele, sest ma ei saa omale lubada tema eest hoolitsemist. Palun hoolitsege tema eest hästi. Vabandust. Tema ema.“

Noor õigeusuvaimulik isa Antonios, kes juhib linna vaeste noorte keskust, on leidnud oma trepilt viimase kahe kuu jooksul neli last, sealhulgas vaid mõnepäevase imiku.

Teise heategevusorganisatsiooni poole pöördus paar, kelle kelle kaht last raviti haiglas alatoitumuse pärast, sest nende ema oli näljas ega suutnud neid rinnaga toita.

Sellised juhtumid on šokeerivad riigis, kus perekonnasidemed on tugevad ja laste eest mittehoolitsemine sotsiaalselt hukkamõistetav.

Üks isa Antoniose juures olevatest lastest on kaheaastane Natasha, kelle tõi ema noortekeskusse mõni nädal varem. Naine ütles, et on töötu ja kodutu ning vajab abi. Enne kui teda suudeti aidata, oli ta kadunud ja lapse maha jätnud.

„Viimase aasta jooksul on meil olnud sadu juhtumeid, kus vanemad tahavad lapsi meie juurde jätta – nad tunnevad ja usaldavad meid,“ ütles isa Antonios. „Nad ütlevad, et neil ei ole laste jaoks raha ega katust pea kohal ega süüa ning nad loodavad, et meie suudame pakkuda neile, mida nad vajavad.“

Enne kriisi olid sellised palved tundmatud. Isa Antonios pole seni kunagi kohanud lapsi, kes on lihtsalt maha jäetud.

Üksikema Maria oli töötu üle aasta. Ta otsis päevad läbi tööd ning pidi kaheksa-aastase Anastasia tundideks üksi koju jätma. Mõlemad elasid kiriku toiduabist. Maria kaotas kehakaalust 25 kilogrammi. Lõpuks otsustas ta anda Anastasia SOS Lasteküla hoolde.

Nüüd on Marial töökoht kohvikus, kus ta teenib 20 eurot päevas. Anastasiat näeb ta kord kuus ja loodab lapse taas enda juurde võtta, kui majandusolud paranevad. Millal see aga juhtuda võiks, pole teada.

SOS Lasteküla sotsiaaltöö direktor Stergios Sifnyos ütles, et nad ei ole harjunud võtma lapsi kasvatada majanduslikel põhjustel ega taha seda teha. Varem on lapsi kasvatada võetud peamiselt vanemate narko- ja alkoholisõltuvuse tõttu. Nüüd on peamine põhjus vaesus.