Iraani delegatsioon pidas eelmisel kuul Saudi Araabias neli päeva läbirääkimisi, mille eesmärk oli kokkuleppele jõudmine, kuid läbirääkimised jõudsid ummikusse, vahendab AFP.

„Kokkulepet ei ole suudetud sõlmida ja nüüd on liiga hilja,“ ütles Jannati Iraani ametlikule uudisteagentuurile IRNA. „Sabotaaž tuleb saudide poolt. Nende suhtumine oli külm ja kohatu. Nad ei võtnud vastu meie ettepanekuid, mis puudutavad viisade andmist või palverändurite transporti ja julgeolekut. Saudi ametnikud ütlevad, et meie palverändurid peavad reisima teise riiki, et oma viisataotlused esitada.“

Iraan on nõudnud, et Saudi Araabia väljastaks viisad Šveitsi saatkonna kaudu Teheranis, mis on esindanud Saudi Araabia huve Iraanis pärast seda, kui Ar-Riyad jaanuaris Iraaniga suhted katkestas. Enne seda olid meeleavaldajad Teheranis rüüstanud Saudi Araabia diplomaatilise esinduse juhtiva šiiidi vaimuliku hukkamise pärast Saudi Araabias.

Veel üks tüliküsimus on palverändurite julgeolek pärast seda, kui eelmisel aastal hukkus Mekas jalge alla tallumise tagajärjel enam kui 2000 palverändurit, kelle hulgas oli 464 iraanlast.

Šiiitlik Iraan ja sunniitlik Saudi Araabia on vaenujalal mitmetes regionaalsetes asjades, ka konfliktides Süürias ja Jeemenis, kus nad toetavad erinevaid pooli.