Ryan ütles esindajatekoja liikmetele, et keskendub hoopis vabariiklaste kongressienamuse kaitsmisele, vahendab NPR.

Ryan astus selle sammu pärast metsikut nädalavahetust, mille jooksul võtsid paljud seadusandjad oma toetuse Trumpile tagasi ja kutsusid teda üles kandideerimisest loobuma välja ilmunud 2005. aasta video tõttu, milles Trump esineb nilbete kommentaaridega naiste aadressil ning uhkustab nende luba küsimata käperdamise ja suudlemisega.

Ryan ütles esindajatekoja liikmetele, et viimased peavad tegema seda, mis on nende jaoks nende valimisringkonnas parim, ning tema ei toeta enam Trumpi ega kampaaniat valimisteni jäänud 29 päeva jooksul. Ryan pidi koos Trumpiga kampaaniat tegema eelmisel laupäeval, päev pärast video välja ilmumist, kuid esinemine jäeti kiiresti ära.

Vabariiklaste rahvuskomitee esimees Reince Priebus kutsus aga kõiki rahvuskomitee liikmeid üles jääma täielikult Trumpi selja taha.

„Ma tahan öelda väga selgelt, et vabariiklaste rahvuskomitee on täielikus koordinatsioonis Trumpi kampaaniaga ja meil on nendega suurepärased suhted,“ ütles Priebus Wall Street Journali teatel. „Meie suhetega seoses ei ole midagi muutunud.“

Allikate sõnul suunab Ryan nüüd kogu oma energia sellele, et demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton ei saaks valituks osutumise puhul omale toeks ka demokraatide kontrollitud kongressi.