Esimene maavärin magnituudiga 7,8 toimus veidi pärast keskööd kohaliku aja järgi 91 kilomeetri kaugusel Christchurchist kirdes, vahendab Reuters.

Video sellest, mis toimus maavärina ajal ühes golfivarustuse poes:

Surveillance video from inside a New Zealand golf store gives a sense of 7.8-magnitude earthquake's power. https://t.co/w8OhA5zAm3 pic.twitter.com/qoHIrXQE40— ABC News (@ABC) November 14, 2016

Uus-Meremaa pealinn Wellington muutus kummituslinnaks, sest inimestel kästi koju jääda nii kaua, kuni hinnatakse hoonete ohtlikkust. Piirkonda ennustati ka tugevat tuult puhanguti kiirusega 39 meetrit sekundis.

Uus maavärin magnituudiga 6,2 registreeriti kohaliku aja järgi kella 13.45 ajal ning see oli sadadest järeltõugetest tugevaim.

Uus-Meremaa Lõunasaare suurim linn Christchurch toibub sealjuures endiselt 2011. aasta maavärinast magnituudiga 6,3, mis tappis 185 inimest.

Lõunasaarel purunesid elektriliinid ja telekommunikatsioonid. Teedesse tekkinud suured lõhed ja muud infrastruktuurikahjustused muutsid kõige rohkem kannatada saanud piirkondadesse jõudmise rakseks.

„See oli lihtsalt täielik häving, ma lihtsalt ei tea … see on kuude töö,“ ütles Uus-Meremaa peaminister John Key Twitteris tsiviilkaitseministrile Gerry Brownleele.

Uus-Meremaa tsiviilkaitseteenistus kuulutas Lõunasaare Kaikoura piirkonnas välja eriolukorra.