Oxfordi internetiinstituudi kuueleheküljelises uuringus „Mapping the 2018 Swedish General Election in Twitter” jõudsid uurijad järeldusele, et üks kolmest artiklist, mida on viimasel ajal jagatud Twitteris ja mis on olnud seotud Rootsi poliitikaga, on olnud „rämpsuudis”, nagu uurijad neid „artikleid” nimetavad, vahendab The Local.

Uurijate sõnul on allikad valeuudiste taga „avaldanud tahtlikult eksitavat, petlikku või ebaõiget informatsiooni, mida esitatakse tõeliste uudistena poliitika, majanduse ja kultuuri kohta”, ning need on sisaldanud „ekstremistliku, sensatsiooni taotleva ja vandenõuteooriaid puudutava materjali erinevaid vorme”.

Uuringus öeldakse ka, et valimiskampaania ajal Rootsi Twitteris ringelnud valeuudiste osakaal oli suurem kui üheski teises uuritud Euroopa riigis ja jäi alla ainult USA viimase aja suuremate valimiste omale.

Uuriti umbes 275 000 säutsu perioodil 8.-17. august, kui poliitiline kampaania Rootsis oli jõudmas haripunkti.

Reuters teatas, et kolme peamist veebilehte, mis raporti järgi eksitavat informatsiooni jagasid – Samhällsnytt, Nyheter Idag ja Fria Tider – haldavad kõiki paremäärmusliku erakonna Rootsi Demokraadid (SD) endised liikmed. Nende kolme veebilehe arvele läks 85 protsenti levitatud valeinformatsioonist ja teemad olid sellised nagu sisseränne ja islam.

Uurimistööd juhtinud Fabian Sinvert Oxfordi internetiinstituudist ja Freja Hedman Lundi ülikoolist ütlesid, et need kolm veebilehte matkivad suurte uudistevõrgustike väljanägemist ja stiili, mistõttu on kriitikameeleta lugejatel keerulisem rämpsuudiseid ära tunda.

Uurijate sõnul pärines väga vähe valeuudistest väljastpoolt Rootsit.

„Eriti huvitav oli tähelepanek, et kümnest kõige jagatumast rämpsuudiste allikast Rootsi valimiste ajal olid kaheksa kodumaised.”

Uuringu järgi moodustasid näiteks Vene allikad vähem kui ühe protsendi jagatud URL-idest.

Uuringus ei antud hinnangut sellele, kas valeuudised on Rootsi valijaid kuidagi mõjutanud.