Selle võrgustiku juht on teadete kohaselt Makedoonia sõjaväelane, kes levitab valeuudiseid lisaraha teenimiseks. Ta teeb seda teiste hulgas koos hea sõbra ja viimase naisega. Nad ei ole ainsad, kes seda nii teevad. „Makedoonias on valeuudisteäri perekonnaäri,” märgivad uuringu autorid, vahendab Hollandi ringhääling NOS.

Valeuudiste tootjad Makedooniast said palju tähelepanu pärast 2016. aasta USA presidendivalimisi, sest teismelised teenisid siis tuhandeid eurosid väljamõeldud uudiste levitamisega peamiselt Facebookis.

Võrgustik, mille Burger ja Schenk avastasid, on teistsugune. See koosneb mitmetest perekondadest ja sõpradest ning inimesed on ilmselt keskealised. Uurijate sõnul on need inimesed alates 2016. aastast loonud üle 70 valeuudiste veebilehe. Enamik neist lehtedest ei tegutse enam ja pole selge, kui aktiivne võrgustik veel on.

Veebilehtedele pannakse üles artikleid, mis meelitavad ligi konservatiivseid kristlasi, USA presidendi Donald Trumpi toetajaid, populiste, vandenõuteooriate fänne või isegi avalikke rassiste, teatavad uurijad. Võrgustik levitab neid uudiseid seejärel Facebookis ja Twitteris oma ja võltskontode kaudu.

Hetkel, kui inimesed veebilehele sisenevad, saab võrgustik reklaamitulu, sest veebilehed on seotud Google’i reklaamivõrgustikuga.

Populaarseim uudis on olnud: „Moslemitegelane: „Meil peavad olema sealihavabad menüüd või me lahkume USA-st.” Kuidas te sellele vastaksite?” Seda on jagatud 630 000 korda, peaaegu ainult Facebookis. See artikkel on isegi kümnendal kohal kõige jagatumate valeuudiste top 50-s, mille on koostanud BuzzFeed News.

Alates 2016. aastast on sellisel moel Facebookis ja Twitteris kogutud 7,16 miljonit „interaktsiooni” - kommentaari, meeldimist ja jagamist. „See tähendab, et jõutud on vähemalt sama paljude inimesteni, aga ilmselt rohkemateni,” kommenteeris Schenk, kes andmeid analüüsis. Kui paljudeni, ei oska ta öelda.

Uudised võetakse üle peamiselt ingliskeelsetest portaalidest alates Fox Newsist kuni kahtlaste vandenõuteooriaid täis blogideni. Levitajatel endal ei ole mingit poliitilist motiivi, neid huvitab raha.