Ülikooli professor ja suurima Austria sõltuvusravi kliiniku juhataja Michael Musalek hoiatab, et alkoholist sõltuvuses olevate naiste arv tõuseb, kirjutab Krone.

Hiljutine seis olevat neli alkoholismi põdevat meest ühele alkohoolikust naisele, kuid me lähenevat suhtele 3:1. Musaleki sõnul on see suhe 20 aasta pärast 2:1. Alkoholiprobleemiga noorukite seas olevat see suhe juba praegu 2:1.

Musaleki sõnul on eriti naiste jaoks alkoholikättesaadavus paranenud kui 20 aasta eest: "Tollel ajal oleks paljude naiste jaoks olnud mõeldamatu kell 17 kohvikus kaks kaheksandikku veini juua. Tänapäeval ei ole see midagi erilist."

Alkoholitarbimisega alustanud noorte vanus on ka langenud. 15 kuni 20 aasta eest olevat vanuses olnud 15- kuni 16- aastat, tänapäeval olevat vanus Musaleki sõnul 11- kuni 13-aastat. Veel olevat praegune hinnanguline alkoholist sõltuvuses olevate austerlaste arv 330 000, mis on 1970. aastatest püsinud võrdlemisi muutumatuna.

Lisaks 330 000 alkoholismi põdevale inimesele on 770 000 austerlasel probleemne alkoholi tarbimine. Statistiliselt on see juhul, kui tarbimine on üle ohu piiri.

Musaleki arvates sõltub sõltuvuses olevate inimeste arv alkoholi lihtsast kättesaadavusest. "Ma ei ole keeldude poolt, kuid iga tegevuse poolt, mis alkoholi kättesaadavust piirab", ütleb Musalek.

Ta tõstatab ka küsimuse, kas sööklad ja bensiinijaamad peavad alkoholi müüma. Problemaatiline on tema jaoks ka spordi ja alkoholireklaami kombinatsioon. Nii jäävat mulje, et korralik sportlane on ainult see, kes joob õlut.

Musaleki arvates peaks reklaamima palju rohkem vastutustundliku alkoholi tarbimist. "Väikesed kogused, hea kvaliteet, seoses söögiga-seda teed läheb veinitööstus. Miks ei reklaamita ka väikestes pudelites õlut kui naudingut toidu kõrvale?", küsib Musalek.