Tegemist on esimese korraga, kui Hollandi politsei ja prokuratuur oma uurimistulemusi avalikustavad, kirjutab De Volkskrant.

Kahtlusaluste nimesid uurijad ei avalda. JIT teatel on nende vaateväljas sada kahtlusalust, kes on võinud olla seotud raketi väljalaskmisega, teatas rahvusvahelise uurimismeeskonna juht Fred Westerbeke.

"Me oleme identifitseerinud umbes sada isikut, kes on kogu operatsiooniga seotud olnud. Osa kohta teame me üsna täpselt, milline oli nende roll ja positsioon," ütles Westerbeke. "Mõelge nendele, kes Buki tulekut organiseerisid ja kes sellel päeval transpordi eest vastutasid. Me teame täpselt, mis toimus, aga kes täpselt vastutav oli ja kas see oli ettekavatsetud, selle kohta uurimine jätkub."

Uuritakse ka seda, kas need, kes Buki raketi välja lasid, teadsid, et lennuk, mille nad alla tulistasid, oli reisilennuk 298 inimesega pardal. Seni pole Westerbeke ega Hollandi uurimisasutuse Landelijke Recherche juhi Wilbert Paulisseni sõnul selle kohta tõendeid. Separatistid kandsid päevadel enne katastroofi raskeid kaotusi ja olid end just uuesti relvastanud. "Aga me saame kindlalt öelda, kas see oli ettekavatsetud, alles siis, kui me oleme peamiste kahtlusaluste või teiste tunnistajatega rääkinud," ütles Westerbeke.

Westerbeke sõnul tuleb vastutavad isikud nii kindlaks teha, et neile saaks süüdistuse esitada.

Hollandi, Belgia, Ukraina, Austraalia ja Malaisia politseinikest koosnev uurimismeeskond on viimase kahe aasta jooksul rääkinud umbes 200 tunnistajaga. "Osa tunnistajatest on otsustava tähtsusega. Nad on näinud asju, mis võivad kogu pildi kokku panna, nende selgitused võivad olla tulevikus peamise tähtsusega," ütles Westerbeke.

"Me oleme tõestanud, mida igaüks juba kaks aastat on arvanud teadvat," ütles Paulissen.

"Aga on üks oluline erinevus: ei ole enam vaja mingit juriidilist konksu vahele saada," lisas Westerbeke. "See on suur samm edasi, midagi, millesse inimesed kaks aastat tagasi ei uskunud."

JIT ei uurinud mitte ainult stsenaariumi, mille järgi tulistati MH17 alla Buki raketiga. "Meil oli neli stsenaariumi. Kas tegemist võis olla õnnetusega? Ei. Rünnakuga, mille võis toime panna näiteks terrorist lennuki sees? Ei, plahvatus tuli väljastpoolt. Kas see oli hävituslennuk? Ei, see sai olla ainult Buki rakett. Kui asja süvitsi uurida, on see ainus võimalus," ütles Paulissen.