„Ükski väidetest ei olnud tõsi,“ kirjutab sõltumatu meediaekspert Desirée Ahokas Schein esmaspäevases ajalehes Dagens Nyheter Helsingin Sanomate vahendusel.

2010. aastal ilmunud raamat „Den motvillige monarken“ („Vastumeelne monarh“) tekitas Rootsis palju kära väitega, et kuningas oli ebaseaduslike ja kurjategijate peetud pornoklubide klient.

Elulooraamatuna reklaamitud teose koostasid ajakirjanikud Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher ja Tove Meyer.

Raamatust tõusis Rootsis torm. Hakati lausa kahtlema kuninga sobivuses ametisse.

Raamat oleks võinud kuninga positsiooni hävitada, kirjutab Ahokas Schein. Igal juhul mõjutas see Rootsi kuvandit välismaal.

Ahokas Schein ja ajalooprofessor Dick Harrison uurisid skandaalse raamatu läbi väide väitelt ja kirjutasid raamatu, mis avaldatakse neljapäeval. Raamatu nimi on „Från en säker källa – Sanningen om kungaskandalen“ („Kindlast allikast – tõde kuningaskandaali kohta“).

„Paljastub mitmeid manipuleeritud tõendeid, otseseid valesid ja äärmiselt kahtlasi meetodeid,“ kirjutab Ahokas Schein.

Tema sõnul ei ole väited, mille järgi käis kuningas seksiklubides Stockholmis, Bratislavas ja Atlantas, vettpidavad.

1996. aastal toimunud külaskäiku Atlanta maffiaklubisse puudutanud väide põhines näiteks raamatu koostajate ostetud ütlusel.

Üks klubis töötanud „allikas“, strippar Jacklyn „Diva“ Bush ei olnud Atlanta olümpiamängude ajal veel tööd alustanudki.

„Ja nii see jätkub. Lugu loo järel,“ teeb Ahokas Schein raamatu maatasa.

„Niinimetatud kuningat puudutav skandaal – raamatus ja meedias – näitab, et on vaja põhjalikku arutelu selle kohta, kuidas sõnavabadust kasutada. Selle kuritarvitajad seavad salle ohtu,“ ütleb Ahokas Schein.

Meediaväljaannetelt peaks uurijate sõnul nõudma palju suuremat hoolikust, kui üksikisikute vastu esitatakse ränki süüdistusi, ka siis, kui tähelepanu all satub olema avaliku elu tegelane ja Rootsi kuningas.

„Naeruväärsed väited,“ ütleb üks skandaalse raamatu koostajatest Deanne Rauscher ajalehele Expressen. Tema sõnul ajavad Ahokas Schein ja Harrison kuninga asja.