22-aastane Sipilä osales juulis Ida-Ukraina separatistide aladele tehtud grupireisil. Reisi korraldaja oli niinimetatud Donetski rahvavabariigi pressikeskus, mida juhib soomlane Janus Putkonen. Kohapeal tiirles seltskonna ümber ka Donetski separatistlike võimude ametliku esindajana Soomes esinev dotsent Johan Bäckman, vahendab Uusi Suomi.

Sipilä jutustab oma blogis, et teda hoiatati juba enne reisi, et tema nime ja pilti võidakse kasutada propagandistlikel eesmärkidel. Sipilä väitel osales ta reisil uudishimust, sest tema kodulinnast Pieksämäkist on läinud vähemalt üks inimene separatistide palgasõduriks.

„Johan Bäckman tegi varsti pärast reisi ettepaneku, et reisist osavõtnud asutaksid Donetski rahvavabariigi tunnustamiskomitee, millest hiljem sai Soome-Novorossija selts,“ kirjutab Sipilä.

Asutamiskoosolek korraldatigi Helsingis augusti alguses pärast Sipilä ja ülejäänud seltskonna reisi. Sipilä kinnitas Uusi Suomile, et võttis koosolekust osa, kuigi teadvustas endale propagandariske ja teadis, mis koosolek see selline on. Sipilä nimetati koosolekul ka ühte seltsi ametisse.

„Soome-Novorossija selts asutati laupäeval, 6.08. Olin kohal selle asutamisüritusel. Esimees Jaana-Marika Kurtti esitas mu aseesimeheks. Leian, et mulle ei antud võimalust ametist keelduda,“ kirjutab Sipilä.

Sipilä selgitab, et teda ei ähvardatud, aga enese sõnul tundis ta, et selles olukorras ei saanud keelduda.

Ukraina suursaadik Soomes Andri Olefirov pahandas esmaspäeval Twitteris levinud väite üle, et Soome koonderakonna noored kavandavad koos vastasutatud seltsiga reisi Donbassi separatistide aladele. Olefirov avaldas juba varem imestust Soome grupi reisi üle, mis toimus Venemaa kaudu ning rikkus Olefirovi sõnul seega Ukraina seadusi.

Olefirov rahunes siiski, kui koonderakonna noortekogu kinnitas, et neil pole Soome-Novorossija seltsiga mingit pistmist.

"Läks veidi käest ära," tunnistab Sipilä rahvusvaheliseks muutunud skandaali kohta.

Blogis teatab Sipilä, et ütleb lahti Soome-Novorossija seltsi asutamisest ja tegevusest.

„Minu arvates on mind ja minu liikmelisust koonderakonna noortekogus ära kasutatud ilma, et koonderakonna noortekogul oleks olnud võimalust asja mõjutada. Johan Bäckmani esitatud väited koonderakonna noortekogu kavandatava reisi kohta ei pea paika,“ kirjutab Sipilä. „Ma ei ole olnud ega ole saadaval Soome-Novorossija seltsi usaldusülesannetes ega isegi seltsi liikmena.“

Soome-Novorossija selts nimetab oma pressiteates Sipilä lahkumist „väljaastumistaotluseks“ ja avaldab imestust „asutamiskoosolekust aktiivselt osa võtnud“ Sipilä avalduse üle.