Breivik tunnistas, et on vastutav Oslo pommiplahvatuse ja Tööpartei noortelaagri veresauna eest, kuid kriminaalõiguslikus mõttes ta end süüdi ei kavatse tunnistada, vahendavad Daily Telegraph ja Iltalehti.

"Kui kohus õigesti aru sai, siis ta leidis, et tema teod olid talle peale sunnitud, kuna ta soovib kaitsta Norrat ja Lääne-Euroopat "kultuurimarksismi" ja moslemivõimu eest," selgitas kohtunik Kim Heger.

Breivik eitas väidet, nagu oleks ta soovinud Utøya saarel tappa võimalikult palju inimesi. Enda sõnul tahtis ta pidurdada Tööpartei uute liikmete värbamist ning anda ühiskonnale edasi võimsat sõnumit.

Mees avaldas soovi ka oma tegusid avalikkuse ees põhjendada, kuid kohus talle selleks võimalust ei andnud.

Norra ajakirjanduse väitel pidi kohtunik isegi Breiviki jutu katkestama, kui viimane oli mitu minutit oma 1500- leheküljelist manifesti tsiteerinud.

Politsei: ei saa välistada, et tal oli kaasosalisi

Politsei pressikonverentsil öeldi samuti seda, et kohtupidamise kinniseks kuulutamise tingis ka asjaolu, et Breiviki väidetest lähtuvalt ei saa praegu välistada, et terroristil oli kaasosalisi. Breivik nimelt väitis, et tema "organisatsioonis" on veel kaks aktiivset "rakukest".

Politsei esindajad rääkisid lisaks, et esialgsest väiksem ametlik ohvrite arv on tingitud sellest, et reede õhtul oli olukord üsna kaootiline - keskenduti haavatute aitamisele ning on võimalik, et osa hukkunuid lisati statistikasse mitu korda. Samas võivad andmed endiselt uueneda, sest osa võimalikke ohvreid on teadmata kadunud.

Kui varem oli teatatud, et Utøya saarel hukkus tulistamise käigus 86 inimest, siis täna täpsustas politsei, et hukkunute arv oli siiski väiksem - 68. Pommiplahvatuses aga hukkus kokku kaheksa inimest.

Norra kohus otsustas tänasel kinnisel istungil, et kahe terrorirünnaku sooritamises süüdistatav Anders Behring Breivik jääb kaheksaks nädalaks vahi alla. Sellel ajal kuulatakse ta uurimise huvides veel põhjalikult üle.

Esimesed neli nädalat hoitakse teda täielikus isolatsioonis - ei mingeid külastusi, kirjavahetust ega ligipääsu meediale.