Vabariiklasest kuberner Herbert ütles, et Utah on surmanuhtluseosariik ning vajab tagavarameetodit, kui mürkainete nappus püsib, vahendab Associated Press.

„Me peame kahetsusväärseks, et selliseid jälke kuriteguseid nagu raskendavatel asjaoludel mõrvu üldse toime pannakse, et surmanuhtlust ära teenida, ja me eelistame kasutada oma esmast surmava süsti meetodit, kui selline kohtuotsus tehakse,“ ütles Herberti pressiesindaja Marty Carpenter, kuid lisas, et surmaotsuste täideviimine on täidesaatva võimu kohustus.

USA teistes osariikides on samuti lubatud muid hukkamismeetodeid peale surmava süsti. Washingtoni osariigis on võimalik valida poomine. New Hampshire'is on poomine varuvariant, kui mürgisüsti ei saa teha. Oklahomas annab seadus loa mahalaskmiseks juhul, kui mürgisüstid ja elektritool kuulutataks põhiseadusevastasteks.

Utah's sellist tingimust ei ole ning see peegeldab pahameelt nurjunud hukkamiste ja mürkainete keerulise kättesaadavuse üle.

Seaduseelnõu esitanud vabariiklane Paul Ray väitis, et väljaõppinud täpsuslaskjate meeskond on kiirem ja väärikam kui nurjunud mürgisüst või isegi õnnestunud mürgisüst.

Oponendid väidavad, et mahalaskmine on barbaarne ning näitab osariiki tagurlikuna.

Utah lõpetas mahalaskmise võimaluse pakkumise hukatavatele 2004. aastal, väites, et see äratab liiga palju meedia tähelepanu. Utah on ainus osariik, kus viimase 40 aasta jooksul on surmamõistetuid maha lastud.