Üha kaootilisemad protsessieelsed kuulamised – kus on kohal väidetav Maailma Kaubanduskeskuse rünnakute organiseerija Khalid Sheikh Mohammed ja neli kaassüüdistatavat – on aeglustanud täiemahulise kohtumõistmiseni jõudmist. Nüüdseks juba nii palju, et see ei alga varem kui 2014. aastal.

Veebruari esimesel poolel oli Guantánamo vangilaagri ülem kolonel John Bog­dan sunnitud tunnistajapingis möönma, et salajased pealtkuulamisseadmed olid kui suitsuandurid paigaldatud ruumidesse, kus advokaadid kohtusid oma klientidega. Kuid tema ei teadnud neist midagi.

Pealtkuulamise paljastas kohtus üks kaitseadvokaatidest, Cheryl Bormann, kes hakkas suitsuandurite otstarbes kahtlema ühel kohtumisel oma kliendi Walid bin Atashiga, keda süüdistatakse osa 11. septembri lennukikaaperdajate välja õpetamises. „Ma küsisin, et härra valvur, kas see on pealtkuulamisaparaat. Ja ta vastas, et muidugi mitte,” ütles Bormann. „Aga teate mis, kohtunik? See oligi pealtkuulamisseade.”

Vangla jurist kapten Thomas Welsh ütles kohtu ees, et ta avastas ruumi paigaldatud varjatud mikrofonid eelmise aasta algupoolel ja teatas sellest tollasele ülemale kolonel Donnie Thomasile sooviga saada kinnitust, et süüdistatavate ja nende advokaatide järele ei nuhita. Bogdani sõnul ei informeeritud teda sellest, kui ta ameti üle võttis. Ta ütles kohtule, et kuni 2008. aastani oli see ruum FBI kontrolli all ja et hiljem on ta teada saanud, et „lutikad” lülitati kogemata välja oktoobris toimunud remondi ajal, kuid kaks kuud hiljem lülitas nimetuks jäänud luureteenistus need taas sisse.