Teisipäeva hommikul juhtus väga ehmatav intsident USAs, kui New Yorkist väljunud Southwest Airlinesi lennul 1380 kõlas 20 minutit pärast õhkutõusu plahvatus. Plahvatas lennuki mootor, mille tükid lendasid aknasse ja purustasid selle. Õhuvool imes seejärel aknast peaaegu välja läheduses istunud naise – naise ülakeha oli juba aknast väljas, kuid õnnekombel suutsid teised reisijad ta lennukisse tagasi tõmmata, vahendab CNN.

Olukord lennukis tundus süngemast süngem ja paanikas reisijad ootasid iga hetk, et lennuk kukub alla ja nende elu on läbi. Olukorras, kus lennukis lehvisid ringi hapnikumaskid ja inimesed röökisid hirmust, suutis lennuki kapten ometi täiesti rahulikuks jääda, millega on pälvinud USAs kõvasti tunnustust.

USAs on avalikkuse ette jõudnud salvestus lennuki kapteni Tammie Jo Shultsi ja lennujuhtimiskeskuse vahel. Plahvatuse järel selgitas naispiloot keskusele väga rahulikult, mis juhtus ja millised vigastused on lennukil. „Oleme kaotanud lennuki küljest tükke,” tõdes Shults rahulikult lennujuhtimiskeskusele. Seejärel uuris ta võimalusi hädamaandumiseks Philadelphias ehk lähimas lennujaamas.

„Kas te saaksite lennukile vastu saada meedikud? Meil on vigastatud reisijaid,” küsis piloot. - „Vigastatud reisijad, selge. Kas lennuk põleb?” küsis lennujuhtimiskeskus. - „Ei, ei põle, aga osa lennukist on puudu. Salongist öeldi, et seal on auk ja keegi kukkus välja,” selgitas piloot. - „Oh, väga kahju. Keegi kukkus välja? Lennukis on auk? Püüame leida mingi lahenduse,” vastas lennujuhtimiskeskus.

Vaid viie minutiga kukkus vigastatud lennuk ligi kümne kilomeetri kõrguselt kolme kilomeetri peale. Üks reisijatest, Kristopher Johnson kirjeldas, et lennuk langes algul kiiresti, kuid siis saavutas piloot taas sõiduki üle kontrolli. „Valmistuge maandumiseks,” kuulsid seejärel reisijad pilooti rahulikult soovitamas.

Maandumine Philadelphias oli järsk ja valus, nii et reisijad polnud päris kindlad, kas lennuk pigem maandus või kukkus lennurajale. Kuid kõik lõppes siiski õnnelikult. „Inimesed nutsid usukumatusest, et nad on päriselt elus pärast kõike seda,” meenutas üks reisija CNNile.

USA meedia tuvastas varsti pärast õnnelikku hädamaandumist, et lennuki 32-aastane naispiloot on endine sõjaväelendur, kes varem lendas hävitajatega. „Ta on tõeliselt hea piloot,” on reisijad tänulikud.

Kui lennuk oli maandatud, tuli naispiloot kabiinist välja ja kallistas kõiki, neid endiselt rahustades. „Sel naisel on raudsed närvid. Minu imetlus talle,” ütles üks reisija, Alfred Tumlinson. „Ma saadan talle jõuludeks kaardi.”