Märgina USA administratsiooni sügavast murest saatis riigidepartemang laupäeval kirja WikiLeaksi loojale Julian Assange’ile, milles öeldakse, et plaanitavad paljastused on ebaseaduslikud ja nõuti nende peatamist, vahendab Fox News.

Riigidepartemangu juriidiline nõunik Harold Koh ütleb kirjas, et 250 000 salajase telegrammi avaldamine seab ohtu lugematute süütute inimeste elud, käimasolevad sõjalised operatsioonid ja koostöö riikide vahel.

Suurbritannia ajaleht The Guardian, mis teeb koostööd WikiLeaksiga, teatas, et kavatseb osa paljastustest esmaspäeval avaldada. Tegemist olevat peaminister David Cameroni jaoks väga häbiväärse informatsiooniga.

Riigisekretär Hillary Clinton hoiatas paljastuste eest Hiina, Saksamaa, Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraatide, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Afganistani esindajaid ning pressiesindaja P. J. Crowley Kanada, Taani, Norra ja Poola esindajaid.

Telegrammid sisaldavad tõenäoliselt välisriikide juhtide varjatud iseloomustusi ja võivad seega kõigutada USA usaldusväärsust diplomaatilise partnerina.