BBC teatel esitatakse neile ametlikud süüdistused USA föderaalkohtuniku Kimba Woodi eesistumisel toimuval kohtuistungil. Briti ringhääling lisab, et kuulamine algab kell 14.45 Washingtoni aja järgi (kell 21.45 Eesti aja järgi).

Olukorda spioonide vahistamise ja puhkenud skandaali ümber arutasid Washingtonis Venemaa suursaadik Sergei Kisljak ja USA riigisekretäri asetäitja poliitküsimustes William Burns.

Riigisekretariaadi pressiteenistuse aseülema kohusetäitja Mark Turner teatas regulaarsel pressibriifingul, et USA välispoliitikas tähtsuselt kolmas mees Burns, kes töötas varem Moskva saatkonnas, on regulaarselt Vene saadikuga antud küsimuses kohtunud.

Muu hulgas kirjutab ERR, et CIA kattefirmale salajase info edastamise eest 2004. aastal 15 aastaks vangi mõistetud Vene tuumateadlase Igor Sutjagini advokaat teatas, et Moskva on valmis vahetama tema kliendi USAs tabatud spiooni vastu, teatab ERR.

Vahetus annab mõlemale riigile võimaluse pääseda USAs kinnivõetute tõenäoliselt pikalevenivast kohtuasjast ja pikantsetest üksikasjadest, mis võivad kahjustada ka diplomaatilisi suhteid.

Spioonide vahetuses ei ole midagi uut, näiteks 1962. aastal andis USA Venemaale Rudolf Abeli ja sai tagasi luurelennukis allalastud ja süüdimõistetud Francis Gary Powersi.

27. juunil vahistati Ameerika Ühendriikides kümme Vene kodanikku, keda kahtlustatakse Moskva kasuks spioneerimises. Teisipäeval vahistati Lõuna-Küprosel üheteistkümnes. USA justiitsministeerium teatas, et osadele vahistatutele on esitatud ka rahapesu süüdistused.

USA meedia märgib, et avaldatud materjalidest paraku ei selgu millist luureinfot kahtlusalused edastasid ja kas see tekitas ka mingit reaalset kahju riigi julgeolekule.