Gatesi sõnul võiksid USA raketitõrjebaasides Tšehhis ja Poolas olla kohal ka vene sõjaväelased, vahendab Rosbalt.

Et vähendada venelaste kartusi, ei pruugi USA kõiki raketitõrjekilbi osi täielikku töövalmidusse seada.

Samas ei ole Tšehhi võimud ei ole seni vastanud ajakirjanike küsimusele, kas ka Praha oleks nõus vene sõjaväelaste viibimisega riigis.

USA president George Bush teatas aga eile Washingtonis esinedes, et Iraan ei ole jätnud katseid püüda saada enda valdusse tehnoloogiat, „mida saaks kasutada tuumarelva valmistamiseks ja kaugulatusega ballistiliste rakettide valmistamiseks”. Tema sõnul suudab Iraan „luureteenistuste hinnangul jätkuva välismaise abi korral välja töötada enne 2015. aastat kontinentidevahelise ballistilise raketi, mis suudab jõuda USA ning kõikide Euroopa riikideni”.

„Kui Iraan otsustab seda teha ning rahvusvaheline kogukond ei võta ette samme selle takistamiseks, siis võivad Iraanile ühel päeval tõepoolest sellised raketid ilmuda,” väitis Bush. „Ning me peame juba praegu sellesse tõsiselt suhtuma.”

USA administratsiooni juht rõhutas, et kasvav raketioht islamivabariigi suunalt annab aluse paigutada Poola ja Tšehhi USA raketitõrjesüsteemid. „Meil on tõepoolest vaja raketitõrjesüsteeme Euroopas, kusjuures minu meelest kiiresti,” ütles Bush.