USA väljaanne kirjutab, et Eesti iseseisvuspäeva paraadil marsib õlg õla kõrval eestlastega 70 riigis paiknevat USA sõdurit koos mõnede Briti sõdurite ning lipukandjatega Belgiast, Poolast, Lätist ja Leedust.

„Praegu on Eestisse paigutatud umbes 500 NATO sõdurit ja kuigi eestlased võtavad oma välismaalastest kaitsjaid avasüli vastu, ei meeldi neile mõnede NATO sõdurite näod – täpsemalt nende omad, kelle nahavärv on tumedam kui „eurooplase“ stereotüüp, mida peab Eestis au sees lärmakas vähemus,“ kirjutab New York Observer.

New York Observer kirjutab, et kõigi kolme Balti riigi elanike ja sinna paigutatud NATO sõdurite vahel on hõõrumisi olnud ka varem. Ajaleht tunnistab, et NATO sõdurid pole ise alati ka süütud olnud.

New York Observer loetleb terve rea vägivaldseid kokkupõrkeid NATO sõdurite ja kohalike elanike vahel, mis, tõsi küll, on aset leidnud peamiselt Leedus ja Lätis. Väljaanne märgib, et need ei ole siiski ainult Balti riikide nähtus ning neid tuleb aeg-ajalt ette kogu maailmas.

Trend, mis kerkis eelmisel aastal esile Eestis, on aga New York Observeri hinnangul erinev.

„2015. aasta iseseisvuspäeva paraadil, kui Aafrika-Ameerika sõdurid marssisid NATO vormiriietust kandes Eesti pealinna peatänaval, karjusid kohalikud rassistid igasuguseid rassistlikke solvanguid, sealhulgas: „Minge tagasi oma vanavanemate juurde Nigeeriasse!“,“ kirjutab New York Observer.

Pärast seda on USA väljaande teatel rassismi välja näidatud restoranides, hotellides ja Eesti tänavatel, kus „Minge tagasi Nigeeriasse!“ on väidetavalt muutunud laialt kasutatavaks rünnakuks tumedanahaliste USA sõdurite vastu.

New York Observer mainib Eesti õhuväe ülema Jaak Tarieni postitust Facebookis eelmise aasta oktoobris, milles ta rassismi hukka mõistis ja NATO liitlaste ees vabandas.

Ajaleht märgib ära ka USA saatkonna 4. novembril Õhtulehes avaldatud artiklit, milles mõisteti hukka rassistlikult motiveeritud verbaalsed ja füüsilised kallaletungid Ameerika sõduritele Tallinnas.

New York Observer kirjutab ka Ants Laaneotsa seletusest rassismiilmingutele Tallinnas. Laaneots ei välista väljaande teatel, et rünnakud tumedanahaliste NATO sõdurite vastu on toime pandud Venemaalt pärit eraisikute käsul provokatsioonina Eesti kompromiteerimiseks USA ees.

New York Observer märgib ka, et EKRE parlamendifraktsioon mõistis USA saatkonna artikli Õhtulehes hukka ja süüdistas selle autorit Eesti siseasjadesse sekkumises. EKRE nõudis, et Eesti välisministeerium saadaks USA saatkonnale protestinoodi.

„Loodetavasti hoiab diskussiooni algus ära selle, et Eesti häbistab end tulevasel iseseisvuspäeva sõjaväeparaadil uuesti, kui igat värvi NATO Ameerika sõdurid marsivad koos Eesti sõduritega, näidates üles solidaarsust, vastastikust usaldust ja austust,“ kirjutab New York Observer.

Loo autoriks on reporter Mihhail Klikušin, kes on New York Observeris artikleid avaldanud alates 2014. aasta novembrist. Mingit muud esindatust internetis tal peale Observeri artiklite ei ole.

„Ta on kirjutaja,“ ütles New York Observeri peatoimetaja Ken Kurson BuzzFeed Newsile. „Ta elab kolme osariigi kokkupuutepiirkonnas. Ta on Venemaa kodanik, kes on olnud Ameerikas viimased kümme aastat või nii.

Klikušini kontaktandmeid on internetis võimatu leida. Kursoni sõnul on Klikušin vabakutseline, kellele makstakse artiklite eest.

Üldiselt langevad Klikušini artiklid kokku Venemaa propaganda jutupunktidega.

Näiteks on ta kirjutanud, et Vene opositsioonipoliitik Boriss Nemtsov tapeti armuasjade pärast. Ta on rünnanud USA riigidepartemangu pressiesindajat Jen Psakit, endist Gruusia presidenti Mihheil Saakašvilit, Leedu ja Eesti presidente Dalia Grybauskaitėt ja Toomas Hendrik Ilvest ning Läti poliitikuid. Samuti on ta negatiivselt kirjutanud Ukraina uutest juhtidest.