Valitsuse tellimusel tehtud videol võib näha võimalikku hävitustööd, mida suudaksid teha häkkerid, kes suudaksid enda kontrolli alla võtta otsustava osa USA elektrivõrgust. Videol on generaator, mis pöörleb kontrolli kaotanuna metsikult seni, kuni hakkab tossama ning lakkab töötamast.

Simuleeritud häkkerite poolt antud käsud põhjustavad sellise reaktsiooni, et tohutu turbiin hakkab jõuliselt värisema, sellest lendab tükke ning üles kerkib musta ja valget suitsu, kirjutab CNN.

Video tehti USA kõrgete valitsusametnike jaoks Idaho Riiklikus Laboratooriumis, mis on uurinud riske, mida kujutab endast riigi jõu- ja veejaamu või keemiatehaseid käitav elektroooniline erivarustus. Video kandis märgistust „vaid ametlikuks kasutamiseks“, kirjutab AP.

„Nad on korraldanud teoreetiliselt võimaliku rünnaku ning näidanud väga demonstratiivselt mõju, mida on võimaik saavutada kübervahendite ning kübertehnikaga taolise infrastruktuuri vastu,“ ütles endine Bushi administratsiooni küberjulgeoleku ülem Amit Yoran. Yoran juhib NetWitness Corp-i, mis müüb keerukat võrku jälgivat tarkvara.

„Siin on kõik nii ilmekas,“ ütles Yoran. „Bittidest ja baitidest rääkimisel ei ole sama mõju, kui näha midagi põlema süttimas.“

Eksperimendiga kursis olevad allikad ütlesid CNN-ile, et samasuguseid rünnakuid saaks kasutada suurte generaatorite vastu, mis toodavad USA-le elektrit ning mõned eksperdid kardavad, et suuremahulised, koordineeritud rünnakud võiksid tekitada elektrisüsteemide infrastruktuurile nii suurt kahju, et selle parandamiseks võiks kuluda kuid.

USA sisejulgeoleku ministeeriumi palvel ei teinud CNN kõiki eksperiment Aurora detaile teatavaks.

Testiga kursis olnud allikad ütlesid, et uurijad muutsid generaatori töötsüklit, viies ta selliselt kontrolli alt välja.

Valge Maja viidi eksperimendi tulemustega kurssi ning sisejulgeoleku ministeeriumi ametnikud on pärast seda teinud koostöööd elektritööstuse esindajatega, et leida mooduseid taoliste rünnakute takistamiseks.