USA saatkond Hiinas andis eile välja tervisealase hoiatuse pärast seda, kui ühel USA valitsuse töötajal, kes oli kogenud „ebanormaalset” heli, diagnoositi kerge traumaatiline ajuvigastus, vahendab AFP.

„Meditsiinilised näidud on väga sarnased ja täiesti kokkulangevad meditsiiniliste näitudega, mis on tekkinud Kuubas töötavatel ameeriklastel,” ütles Pompeo USA esindajatekoja väliskomiteele.

Pompeo ütles, et USA viib piirkonda meditsiinimeeskonnad, et asja uurida.

„Me teeme tööd, et saada teada, mis leidis aset nii Havannas kui ka nüüd Hiinas,” ütles Pompeo.

Kuubas langes eelmisel aastal 24 USA diplomaati ja nende perekonnaliiget seletamatu saladusliku rünnaku ohvriks. See tekitas neile vigastusi, mis meenutasid ajutraumat. Veidra terviserikke käes kannatasid ka kümme Kanada diplomaati ja nende pereliiget.

USA saatkond Hiinas teatas oma hoiatuses, et Hiina lõunaosa Guangzhou linna lähetatud USA valitsuse töötaja teatas hiljuti vaevu hoomatavast ja ebamäärasest, kuid ebanormaalsest heli ja surve tundest.

„Kui te kogete Hiinas viibides mingeid ebatavalisi teravaid kuulmis- või aistingunähtusi, mida saadavad ebatavalised helid või läbilõikavad mürad, ärge püüdke teha kindlaks nende allikaid. Selle asemel liikuge kohta, kus neid helisid ei ole,” hoiatas USA saatkond Pekingis.

Saatkonna pressiesindaja Jinnie Lee ütles, et USA valitsuse töötaja koges erinevaid füüsilisi sümptomeid alates 2017. aasta lõpust kuni 2018. aasta aprillini. Isik saadeti USA-sse ja tal diagnoositi kerge traumaatiline ajuvigastus 18. mail.

Kuubas on ohvrid kannatanud peavalude, kuulmise kaotuse, desorientatsiooni ja mõningate kognitiivsete võimete kao all.

Alguses kahtlustati, et Kuubas kasutati mingisugust akustilist relva, kuid meedia teatel ei ole USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) suutnud leida selle teooria toetuseks mingeid tõendeid.