USA valitsusasutused lõpetasid töö kell 00.01 teisipäeval USA idaranniku aja järgi, sest esindajatekoja ja senati seadusandjad ei suutnud kokku leppida valitsuse töö rahastamises, vahendab CNN.

Pooled vaidlesid üle nädala president Barack Obama tervishoiuprogrammi ObamaCare üle. Esindajatekoja vabariiklased nõudsid, et eelarves oleksid ObamaCare'i vastased parandused. Senati demokraadid nõudsid aga sama kindlalt, et neid seal ei oleks.

Föderaaltöötajad, keda peetakse hädavajalikuks, jätkavad tööd. Kõik mittehädavajalikud töötajad lähevad sundpuhkusele. Kõik sundpuhkusele saadetavad töötajad peavad olema kontoritest väljas nelja tunni jooksul pärast tööpäeva algust teisipäeval.

President Obama tegi teisipäeva esimestel hetkedel avalduse sõjaväelastele ja kaitseministeeriumi töötajatele, milles ütles: „Need teist, kes kannavad vormiriietust, jäävad tavapärasesse teenistusse. Kongress on vastu võtnud ja ma allkirjastan seaduse, mis kindlustab, et te saate oma palgatšeki õigeaegselt. Ja me jätkame tööd, et tegelda selle töö seiskumise mõjudega teile ja teie perekondadele. Kõigile kaitseministeeriumi tsiviilisikutele – ma tean, et ees ootavad päevad tähendavad rohkem ebakindlust, sealhulgas ilmselt sundpuhkusele saatmisi. Ja ma tean, et see tuleb lisaks sundpuhkusele saatmistele, mida paljud teist on pidanud sel suvel juba läbi elama. Teie ja teie pered on ära teeninud parema kohtlemise kui see teovõimetus, mida me oleme näinud kongressis. ... Seetõttu jätkan ma tööd, et panna kongress valitsuse tööd taaskäivitama ja saada teid tööle nii kiiresti kui võimalik.“

Keda USA valitsusasutuste shutdown puudutab:

USA 1,4 miljonit tegevteenistuses olevat vormiriietust kandvat sõjaväelast jäävad teenistusse. Umbes pool kaitseministeeriumi 800 000 tsiviiltöötajast peab töö katkestama, kuid erandiks on tegevus, mis puudutab rahvuslikku julgeolekut. Vajaduse korral peavad mõned töötajad olema valmis töötama ka ilma palgata.

Enamik energiaministeeriumi objekte suletakse ning 13 814 töötajast jääb tööle 1113. Tööle jääb personal, mis jälgib USA tuumajaamade, tammide ja elektriliinide tööd. Tööle jäävad ka riikliku tuumajulgeoleku administratsiooni 343 töötajat, kes kontrollivad USA tuumarelva- ja mereväe reaktorite programme. Üle 400 töötaja jääb tööle loode elektrienergia administratsiooni ja läänepiirkonna elektrienergia administratsiooni, mis kontrollivad hüdroelektrijaamu ja elektriliine USA lõuna- ja lääneosas. Inimelu ja vara kaitseks jääb tööle osa personalist ka mujal.

Transpordiministeeriumis jäävad tööle lennujuhid ja lennujaamade turvakontrollid ning ohtlike materjalide inspektorid. 55 468 töötajast jääb kokku tööle 36 987 inimest. Tööd jätkavad ka kommertskosmoselende jälgivad inimesed, sest üks selline on lähiajal plaanis.

Smithsoniani institutsioonist suletakse rahvuslik loomaaed ning 19 muuseumi ja galeriid, sealhulgas rahvuslik ajaloomuuseum, portreegalerii ning õhu- ja kosmosemuuseum. 4202 töötajast jätkab tööd 688, et kaitsta elu ja vara – turvatöötajad, hooldustöötajad ja loomaaia talitajad.

Rahvuspargid alates Yosemitest kuni Alcatrazi ja vabadussambani suletakse ning tööle jääb 3266 hädavajalikku töötajat 24 645-st. Nende hulgas on tuletõrjujad, pargivahid ja päästetöötajad. Külastajatel kästakse parkidest viivitamatult lahkuda. Kus võimalik, suletakse parkidesse viivad teed.

Sisejulgeoleku ministeeriumi 240 000 töötajast umbes 86 protsenti arvatakse jäävat sundpuhkusele saatmisest puutumata, sealhulgas vormiriietuses agendid ja piirivalvurid riigi piiridel ja sadamates. Enamik rannavalvest, transpordijulgeoleku administratsioonist, salateenistusest ja muudest õiguskaitseorganitest jääb shutdown'ist puutumata. Kodakondsus- ja immigratsiooniteenistuse töötajad jätkavad rohelise kaardi taotluste läbivaatamist.

Justiitsministeeriumi 114 486 töötajast jääb tööle 96 744. Töö seiskumine ei puuduta ühtki föderaalse juurdlusbüroo (FBI) agenti. Toetav personal jääb tööle, kui nende töö on seotud rahvusliku julgeoleku ning elu ja vara kaitsmisega. Tööd jätkavad ka narkootikumidevastase võitluse administratsiooni (DEA) agendid, kes tegelevad aktiivselt narkootikumidevastaste juurdlustega, ning alkoholi, tubaka, tulirelvade ja lõhkeainete büroo töötajad ja prokurörid. Tööd jätkab ka föderaalvanglate personal.