Katrina kahjustas naftatorne ja ümbertöötlustehaseid ning varude paiskamine turule peaks leevendama kütusepuudust seniks, kui tööstus uuesti käima saadakse, teatab BBC.

Probleem on aga selles, et torm kahjustas just rafineerimistehaseid, kus naftast bensiini tehakse ning varunafta kasutuselevõtt ei pruugi bensiini hinda kuigipalju vähendada.

Peale Valge Maja teadet varude kasutuselevõtu kohta hakkas nafta hind langema.

USA riiklikus strateegilises naftareservis on umbes 700 miljonit barrelit naftat. Must kuld on paigutatud viite hiigelsuurde hoidlasse Texases ja Loisianas. Üks hoidlatest on tormi tõttu praegu töökorrast ära.

Lisaks peatas valitsus kuni 15. septembrini õhusaaste regulatsiooni kõigis 50 osariigis, et saaks kasutada vähem kvaliteetset kütust.

Ametlikel andmetel on 95 protsenti Mehhiko lahe naftatootmisest ja 83 protsenti gaasitööstusest praeguseks seiskunud. Veerand USA kütusest pärineb Mehhiko lahest.

USA piirivalve teatel on vähemalt 20 naftaplatvormi merest lihtsalt kadunud, osad on uppunud, teised oma kohalt ära nihkunud, ühel platvormil möllab tulekahju.