„Hr Trumpi enese avaldused panid meid järeldama, et presidendina kasutaks ta oma ametivõimu tegutsemiseks viisidel, mis muudavad Ameerika vähem turvaliseks ning mis kahandaksid meie tähtsust maailmas,“ öeldakse kirjas, vahendab Reuters.

„Veelgi enam, tema suurejoonelised vaated selle kohta, kuidas presidendivõimu tuleks kasutada tema halvustajate vastu, kujutavad endast otsest ohtu kodanikuvabadustele Ühendriikides,“ lisatakse kirjas.

Allakirjutanute hulgas on endine Maailmapanga president ja aseriigisekretär Robert Zoellick, USA endine sisejulgeolekuminister Michael Chertoff ning president George W. Bushi aegne Pentagoni tippametnik Dov Zakheim.

Nad esindavad nii vabariiklaste tsentristlikke välispoliitikaringkondi kui ka neokonservatiive, kes pooldavad USA väga nähtavat rahvusvahelist rolli.

Samas ei ole allakirjutanute hulgas mitmeid kõrgetasemelisi endisi ametnikke, nagu näiteks endist riigisekretäri Condoleezza Rice’i, Bushi rahvusliku julgeoleku nõunikku Stephen Hadleyt ega endist riigisekretäri Colin Powelli. Pole teada, kas neile tehti ettepanek kaasa lüüa.

Kirjas, mis avaldati veebilehel nimega War on the Rocks, mõistetakse hukka mitmed Trumpi välispoliitilised avaldused, sealhulgas moslemite vastased sõnavõtud, nõudmine, et Mehhiko maksaks kinni müüri ebaseadusliku sisserände kontrollimiseks USA piiril ning nõudmine, et Jaapan maksaks palju rohkem USA julgeolekualase toetuse eest.

„Pühendunud ja lojaalsete vabariiklastena ei saa me toetada partei kandidatuuri, mille eesotsas on hr Trump,“ öeldakse kirjas. „Me pühendume energilisele tööle, et hoida ära sellesse ametisse nii täielikult sobimatu inimese valimine.“

Trump on vabariiklaste peavoolu välispoliitilised ja majandusalased mõtlejad ärevaks teinud avaldustega, milles on lubanud tühistada rahvusvahelised kaubanduslepped. Paljud kardavad, et president Trump pingestaks tõsiselt suhteid liitlastega. Samuti kardetakse tema välja öeldud valmisolekut teha tihedamat koostööd Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Mõned vabariiklased otsustasid aga kirjale mitte alla kirjutada, sest kardavad, et see mõjub Trumpile hoopis positiivselt.

„Minu mure on see, et intelligentsist, rahvusliku julgeoleku intelligentsist, ei ole tark välja tulla ja kandidaat Trumpi tampima hakata, osaliselt kasutaks ta seda vahendina ütlemiseks: „Siin on establishment. Ikka see sama. Nad kardavad mind. Ma saan paremini hakkama.“ Ta kasutaks seda hooplemiseks,“ ütles Bushi-aegne USA esindaja NATO juures Kurt Volker.

Mitmed teised, kes keeldusid alla kirjutamast, viitasid sellele, et kiri aitab demokraat Hillary Clintonil presidendiks saada.