Ühtlasi on käivitatud programm vanglate üleandmiseks iraaklastele, kuid mitte enne, kui on tagatud vangide normaalne kohtlemine.

USA vanglates olevate kinnipeetavate hulk on kasvanud 15 000 inimeseni, uue programmi raames luuakse juurde vanglakohti, samas valmistatakse Iraagi võime ette vanglate andmiseks nende kontrolli alla, teatab The Telegraph.

Peamiselt on tegemist kinnipeetavatega, kes on seotud rünnakutega liitlasvägede või Iraagi valitsuse vastu.

Vangide valvamisega tegeleb praegu 3700 USA sõjaväelast, Washington on huvitatud nende võimalikult peatsest koju toomisest.

Vanglate üleandmist iraaklastele takistavad ilmsikstulnud juhtumid, kus šiiitide vanglates piinatakse sunniitidest vange.

Ameeriklased kinnitavad, et vanglaid ei anta uuele valitsusele üle enne, kui on tagatud kinnipeetavate normaalne kohtlemine. USA välisministeeriumi teatel on USA väed sulgenud kolm šiiitide poolt peetud piinamiskeskust, kuid probleem pole täielikult lahendatud.

„Meile ja Iraagi valitsusele valmistab jätkuvalt muret see, kuidas koheldakse vange asutustes, mis nime poolest on Iraagi valitsuse kontrolli all,“ ütles välisministeeriumi pressiesindaja.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International ütles vanglate kiire üleandmise kohta iraaklastele, et see on „hirmutav“. Ka ameeriklased on seadnud kahtluse alla iraaklastest vangivalvurite taseme.

Vanglaehituse programm peab lõppema aprilliks, siis laheneb paljude praeguste vanglate ülerahvastatus.

Suurim ameeriklaste peetav vangla Camp Bucca asub lõunapoolse sadamalinna Umm Qasri lahedal, seal hoitakse 8000 vangi. Kurikuulsas Abu Ghraibi vanglas Bagdadi lähedal on 4600 vangi, Bagdadi lennuvälja lähedal on Camp Cropper, kus hoitakse 124 „kõrge väärtusega“ vangi.