Üheksaliikmeline kohus rahuldas Trumpi administratsiooni taotluse võtta maha kaks madalama astme kohtute tõkendit, mis olid reisikeelu osaliselt blokeerinud. Kaks liberaalset kohtunikku jäi eriarvamusele. Tegemist on reisikeelu kolmanda versiooniga, millest esimest üritas Trump kehtestada juba nädal pärast ametisse astumist jaanuaris, vahendab Reuters.

Ülemkohtu otsus tähendab seda, keeld hakkab täielikult kehtima Tšaadi, Iraani, Liibüa, Somaalia, Süüria ja Jeemeni kodanikele, kes püüavad USA-sse siseneda. Trumpi väitel on reisikeeldu vaja USA kaitsmiseks islamiterrorismi vastu.

Keeld vaidlustati eraldiseisvate hagidega Hawaii osariigi ja Ameerika Kodanikuvabaduste Liidu (American Civil Liberties Union - ACLU) poolt, kelle väitel diskrimineerib see moslemeid, rikkudes USA põhiseadust, ning ei ole kooskõlas immigratsiooniseadustega.

Valimiskampaania ajal lubas Trump „täielikku sulgumist USA-sse sisenevate moslemite jaoks”.

„President Trumpi moslemite vastased eelarvamused ei ole saladus – ta on neid korduvalt kinnitanud, sealhulgas alles eelmisel nädalal Twitteris,” kommenteeris ACLU jurist Omar Jadwat.

Madalama astme kohtud piirasid varem keelu ulatust inimestele, kellel ei ole kindlaid peresidemeid USA-s ega ametlikke suhteid USA-s asuvate organisatsioonidega.

Trumpi keeld hõlmab ka Põhja-Korea kodanikke ning teatud Venezuela valitsusametnikke, kuid selle vastu pole madalama astme kohtutes otsuseid tehtud.

Ülemkohus otsustas, et madalama astme kohtute otsused, mis keelu osaliselt blokeerisid, tuleb panna ootele ajaks, kui kaasusi arutavad föderaalsed apellatsioonikohtud San Franciscos ja Virginia osariigis Richmondis.

Ülemkohtu teatel jääb reisikeeld jõusse, sõltumata sellest, mida apellatsioonikohtud otsustavad.