12-aastasena Londonisse kolinud ja seal spordiklubi pidav pereisa Mohammed Zahid Mahmood rääkis BBC-le, et teda ja tema venda koos lastega ei lasknud lennukisse USA sise- ja välisjulgeolekuga tegelev asutus Homeland Security. Mahmoodi sõnul olid kõigi reisidokumendid korras juba kuus nädalat enne reisi ning kogu pere ja eelkõige lapsed ootasid 15. detsembil algama pidanud reisi väga. „Nooremad hakkasid kohe nutma,“ rääkis pereisa BBC-le ja lisas, et intsident oli nende jaoks ühtlasi väga piinlik.

„Plaanisime reisi neli või viis kuud. Lapsed lugesid reisini jäänud päevi. Sellest, kui kogu meie pere korraga kokku sai, on möödas 10-15 aastat ja lapsed tahtsid väga oma Californias elavate nõbudega kohtuda. Plaanisime minna langevarjuga hüppama ja kõrbesafarile,“ kirjeldas Mahmood oma pere pettumust Briti tabloidile Daily Mail. Tema sõnul on riigi mure turvalisuse pärast arusaadav, kuid nende puhul on tegu igati korralike inimestega ning neid riiki mitte lubada lihtsalt seetõttu, et nad on muslimid, ei tohi.

Intsident leidis aset vahetult pärast seda, kui USA presidendikandidaat Donald Trump kutsus üles keelata muslimitel USA-sse reisimine.

Suurbritannia peaminister David Cameron on juba varem Trumpi väljaütlemisi nimetanud rumalateks, konflikte tekitavateks ja valedeks. Nüüd lubas Cameron Mahmoodide perekonna juhtumit uurida.

Juhtumi tõi parlamenti ja seega ka peaministri lauale Mahmoodi kodupiirkonna Walthamstow parlamendisaadik Stella Creasy. Creasy sõnas Daili Mailile, et temale on teada neli viimase pooleteise aasta sees aset leidnud juhtumit, kui muslimeid ei lastud viimasel minutil lennule ning kuna USA saatkond pole reisiloa tühistamist kordagi põhjendatud, on ohvrid järeldanud, et põhjuseks on nende usk. Näiteks ei lubatud hiljuti USA lennule imaami, kes oli avalikult sõna võtnud ekstermismi vastu.