Kindral Dempsey pakkus välja viis sõjalist varianti, sealhulgas piiratud rünnakud ja lennukeelutsooni kehtestamine, vahendab BBC News.

Dempsey sõnul ei oleks aga jõu kasutamine Süürias midagi vähemat kui sõjategevus ja see läheks USA-le maksma miljardeid dollareid.

Avalikus kirjas senaatoritele analüüsis kindral Dempsey viit sõjalist võimalust USA relvajõudude tegevuseks Süürias. Need on:

- opositsiooni väljaõpetamine, nõustamine ja abistamine

- piiratud rünnakute korraldamine

- lennukeelutsooni kehtestamine

- puhvertsoonide loomine Süüria sees

- Damaskuse keemiarelvade kontrolli alla võtmine

Dempsey hinnangul läheks esimene variant maksma umbes 500 miljonit dollarit aastas ning ülejäänud neli nõuaksid umbes miljardi aastas.

„Otsus kasutada jõudu ei ole selline, mida keegi meist kergelt teeks. See pole midagi vähemat kui sõjategevus,“ kirjutas kindral.

Kindral Dempsey tunnistas, et välja toodud tegevused tugevdaksid opositsiooni ja seaksid suurema surve alla Süüria presidendi Bashar al-Assadi, kuid ta hoiatas, et USA peaks võtma õppust oma varasematest sekkumistest, näiteks Afganistanist ja Iraagist.

„Me oleme aga viimasest kümnest aastast õppinud, et ei piisa lihtsalt sõjalise jõu tasakaalu muutmisest ilma hoolika kaalumiseta, mida on vaja funktsioneeriva riigi säilitamiseks,“ ütles Dempsey.

Staabiülemate komitee esimehe kiri oli vastus senati relvajõudude komitee kahe liikme küsimustele. Komitee kaalub Dempsey nimetamist samale kohale veel üheks kaheaastaseks ametiajaks.