Alates eelmisest aastast on Brasiilia arstid seostanud rasedate Zika viirusesse nakatumist mikrotsefaaliaga ehk ebanormaalselt väikese koljuga laste sünniga. Enamik eksperte oli ettevaatlik kindla seose kinnitamisega, kuid nüüd teatasid USA nakkushaiguste kontrolli ja ennetamise keskused (CDC), et selle kohta on piisavalt tõendeid, vahendab Associated Press.

„Enam ei ole mingit kahtlust, et Zika põhjustab mikrotsefaaliat,“ ütles CDC direktor dr Tom Frieden.

Üks seda kinnitanud tõendeid oli see, et märke Zika viirusest on leitud mikrotsefaaliaga laste ajukoes, seljaajuvedelikus ja lootevees.

„Me oleme viimastel kuudel olnud väga ettevaatlikud, kui ütleme, et „see on seotud, seda seostatakse millegagi“. Me oleme olnud hoolikad, kui ütleme, et see ei ole millegi põhjus,“ sõnas CDC dr Sonja A. Rasmussen. „Ma arvan, et meie sõnumid hakkavad nüüd olema otsekohesemad.“

CDC tegi oma otsuse teatavaks ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud raportis.

Viimasel ajal on samasuguseid avaldusi teinud ka maailma terviseorganisatsioon (WHO).

Zika viirus põhjustab enamikul inimestel halvimal juhul vaid kerge ja lühikese haiguse. Kuid viimase aasta jooksul on rasedate naiste haigestumist tõsiselt seostatud loodete surma ja ränkade sünnidefektidega enamasti Brasiilias, kus tervishoiuministeerium teatas teisipäeval, et alates oktoobrist on kinnitust leidnud 1113 mikrotsefaalia juhtumit.

Kui mikrotsefaalia juhtumid Ladina-Ameerikas lisandusid, hakkas ringlema mitmeid alternatiivteooriaid. Mõned väitsid, et põhjuseks on rasedatele naistele antav vaktsiin. Mõned kahtlustasid sääski tapvat kemikaali ja mõned süüdistasid geneetiliselt muudetud sääski.

CDC töötajad toetusid Washingtoni ülikooli emeriitprofessori dr Thomas Shepardi kontrollnimekirjale seitsmest kriteeriumist, mille abil tehakse kindlaks, kas miski on sünnidefektide põhjustaja.

Endiselt ei ole mõningaid tõendeid, mida on loodetud saada. Näiteks ei ole avaldatud uuringuid, mis näitaksid, et Zika põhjustab samasuguseid sünnidefekte ka loomadel. Vähe on ka kõrge kvaliteediga uuringuid, milles oleks süstemaatiliselt uuritud suurt hulka naisi ja lapsi Zika viiruse suure leviku piirkondades.