Ühendriikide kaitseministri Chuck Hageli sõnul saatis Valge Maja mitmele kongresmenile kirja, milles on öeldud, et USA luureagentuuride andmeil on Süüria režiim kasutanud ilmselt väikeses ulatuses keemiarelvi, vahendab BNS.

Washington on hoiatanud, et igasugune keemiarelvade kasutamine tähendab üle "punase joone" astumist ning võib tuua kaasa sõjalise sekkumise Süürias. Kõrge Valge Maja ametnik kinnitas neljapäeval, et "kõik valikud on laual", kuid ühe kaitseametniku kinnitusel pole viivitamatut sõjalist sekkumist oodata - seda enam, et luureagentuurid pole üksmeelel.

"Meie luuretalituste eri kindlusastmega hinnangute põhjal on Süüria režiim kasutanud vähesel määral keemiarelvi," ütles USA riikliku julgeolekunõukogu esindaja Caitlin Hayden.

Haydeni sõnul viitavad osaliselt "füsioloogilistele proovidele" tuginevad luureandmed sariini võimalikule kasutusele. Ta hoiatas aga, et asitõendid "pole ühetaolised, mistõttu ei saa me kinnitada, kuidas ja millistes oludes [keemiarelvaga] kokku puututi".

"Võttes arvesse panuseid ja meie enda hiljutisi kogemusi, ei ole luurehinnangud piisavad," lisas ta.

Hagel ütles Araabia Ühendemiraatides ajakirjanikele, et otsus luureraport avaldada tehti viimase ööpäeva jooksul. Ta tunnistas, et luuretalitustel on erimeelsusi, kuid tegemist on rohkema kui pelga oletusega.

Küsimusele, kas Süüria on ületanud "punase joone", vastas Hagel, et see hinnang on poliitiline ja tema ülesanne on esitada USA presidendile "valikud".

Vabariiklasest senaator John McCain ütles luureraportit kommenteerides, et USA oleks pidanud Süürias sõjaliselt sekkuma "juba pikka aega tagasi".

Ka Briti välisministeerium teatas neljapäeval, et Londonil on "piiratud [hulk], kuid veenvaid" tõendeid keemiarelva, muuseas ka sariini kasutamise kohta Süürias.

Süüria naaberriik Iisrael süüdistas teisipäeval Damaskuse režiimi esimest korda mittetavarelvade kasutamises.

Ühendriigid on saatnud Süüria naaberriiki Jordaaniasse vähemalt 200 sõdurit.

Süüria kodusõjaks arenenud konfliktis on alates 2011. aasta märtsist tapetud ÜRO hinnangul rohkem kui 70 000 inimest.