Carter lisas, et koostöö eesmärk ei ole provotseerida konflikti Hiinaga. „Ameerika väed hakkavad siin regulaarselt ja perioodiliselt viibima,“ teatas Carter koos Filipiinide kaitseministriga antud ühisel pressikonverentsil. „See, mida me teeme, on osa aastakümnete pikkusest mustrist. Meid kutsus siia meie liitlane.“

Aprilli lõpus saabub Filipiinidele USA kontingent, mis koosneb 200 õhuväelasest, viiest A-10C Thunderbolt II ründelennukist, kolmest HH-60G Pave Hawk kopterist ja ühest erioperatsioonide lennukist MC-130H. Lisaks hakkab riigis roteeruma 75 maaväelasest koosnev kontingent.

Pentagoni teatel viisid kahe riigi laevastikud märtsis Lõuna-Hiina merel läbi esimese ühispatrulli ja tulevikus jätkuvad sellised patrullid regulaarselt. Samasuguseid patrulle on USA korraldanud Lõuna-Hiina merel ka koos Jaapaniga, ent need on olnud suhteliselt harvad.

Hiina peab suuremat osa Lõuna-Hiina merest koos nafta- ja gaasimaardlatega enda omaks. See on tinginud vaidlusi Brunei, Malaisia, Filipiinide, Taiwani ja Vietnamiga. Filipiinid on piiriküsimuse tõstatanud rahvusvahelises arbitraažikohtus.