Sel ajal kui USA president Donald Trump teatas sõjalisest tegevusest kõlasid juba Damaskuses plahvatused. Trump ütles, et nad on valmis niikaua pommitama, kuni Assadi valitsus lõpetab keemiarelva kasutamise.

Damaskuses kuuldi täna vähemalt kuut valju plahvatust, kirjeldas olukorda pealtnägija Reutersile. Samuti pommitati kaht sihtkohta Homsi linna lähedal. Süüria valitsuse teatel tulistati välja ligikaudu 30 raketti, millest kolmandiku suutis Süüria õhutõrje neutraliseerida.

Venemaa suursaadik USAs Anatoli Antonov ähvardas vastuseks, et rünnak nende liitlasele "ei jää tagajärgedeta".

"Kõige hullem stsenaarium on teoks saanud. Jällegi, meid ohustatakse. Hoiatasime, et taolised aktsioonid ei jää tagajärgedeta. Kogu vastutus nende eest lasub Washingtonil, Londonil ja Pariisil. President Putini solvamine on vastuvõetamatu," teatas Antonov.

USA ametnike sõnul oli rünnaku eesmärgiks hävitada Süüria uurimiskeskus ja keemiarelvahoidlad. Pentagonis toimunud briifingul valgustati, et rünnaku sihtkohtadeks olid keemia- ja bioloogilise relvade tootmise seostatud teadusuurimisasutus Damascuses, keemiarelvade ladu Homsist läänes ning keemiarelvade ladu ja oluline sõjaväeline sihtkoht samuti Homsi lähedal.

Donald Trump teatas sõjategevuse algusest meie aja järgi reede varahommikul. Samal ajal teatasid Briti peaminister Theresa May ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron, et ka nende riigid ühinesid rünnakuga.

„Andsin veidi aega tagasi käsu USA vägedele alustada täppispommitamisi Süüria diktaatori Bashar al-Assadi keemiarelvavõimekuse vastu,“ ütles Trump Valges Majas teleesinemisel.

USA kaitseminister James Mattis teatas, et hetkel oli tegemist ühekordse rünnakuga.

Vaata Donald Trumpi telepöördumist: