Samal ajal kui ÜRO rahuvalveametnik Süürias tunnistas, et riik on nüüd kodusõjas, ütles Clinton, et ÜRO missiooni tulevik on küsitav, kui ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annani rahuplaani ei õnnesti ellu viia, teatab AFP.

Washington on avaldanud Damaskuse pikaajalisele liitlasele Moskvale survet, et viimane lõpetaks Clintoni sõnul jätkuvad relvatarned Süüriale.

„Nad on aeg-ajalt öelnud, et me ei peaks muretsema, et miski, mida nad saadavad, ei ole seotud nende sisemise tegevusega. See pole ilmselgelt tõsi,“ ütles Clinton. „Meid paneb muretsema viimane informatsioon, mis meil on, et Venemaalt on Süüriasse teel ründehelikopterid, mis eskaleerivad konflikti üsna dramaatiliselt.“

USA riigidepartemangu pressiesindaja Victoria Nuland ütles, et Clinton viitas uutele helikopteritele, mitte juba Süürias olemasolevatele.

„Ta on mures teel olevate helikopterite pärast. See on midagi muud võrreldes sellega, et seal võib juba olla Nõukogude päritolu helikoptereid või Vene päritolu helikoptereid, mida režiim kasutab,“ ütles Nuland.

Pentagon ei kinnitanud, et Süüriasse oleks saabunud uusi Vene relvasaadetisi, kuid tunnistas, et režiimi käsutuses on Venemaal valmistatud ründehelikoptereid ja muud relvastust.

ÜRO rahuvalveülem Hervé Ladsous ütles teisipäeval, et Süürias on nüüd käimas täiemõõduline kodusõda.

„Selgelt toimub see, et Süüria valitsus on kaotanud mõned suured tükid oma territooriumist, mitmeid linnu opositsioonile, ja tahab kontrolli taastada,“ ütles Ladsous ning kinnitas, et ÜRO vaatlejad on kuulnud teateid ründekopterite kasutamisest.

Eksperdid on üha rohkem mures, et Süüriast võib saada USA ja tema araabia liitlaste ning teiselt poolt Venemaa ja Iraani vahel toimuva varjatud sõja tanner.